Zašto je evro prešao 124 dinara?

Jačanje evra u odnosu prema dinaru, zbog kog je srednji kurs dostigao 124 dinara za jedan evro, sezonskog je karaktera, jer je početkom godine veća tražnja za devizama zbog pojačane kupovine od strane domaćih uvoznika energenata, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.
Ona je rekla da od početka godine postoje nešto izraženiji pritisci na slabljenje dinara, iz domaćih i međunarodnih izvora.
 
"U nekoliko navrata NBS je pominjala da su u mnogome ovi faktori sezonskog karaktera i karakteristični za početak godine", rekla je Tabaković. Po njenim rečima, veća tražnja za devizama je tada posledica pojačane kupovine koju obavljaju domaća preduzeća, uvoznici energenata, "kao i smanjenja indeksirane aktive banaka".
 
Kako kaže, pored toga je pojačana neizvesnost na međunarodnom finansijskom tržištu.
 
"U najvećoj meri to je rezultat odluke Federalnih rezervi (FED) SAD da povećaju osnovnu kamatnu stopu i očekivanja tržišnih učesnika da će centralna banka SAD u narednom periodu povećavati kamatne stope brže nego što je inicijalno očekivano", rekla je Tabaković za Blic. Guvernerka je navela i da je to dodatni faktor koji doprinosi pritiscima ka slabljenju dinara.
 
Dodala je da NBS prati uticaje svih faktora koji deluju na deviznom tržištu: "Napominjemo da NBS ne cilja ni na jedan nivo deviznog kursa, niti utiče na njegov trend, ali blagovremeno reaguje kada je to potrebno, kako bi sprečila njegove prekomerne kratkoročne fluktuacije".
 
Mesečni presek kursa evra u januaru ove godine iznosio je 123,8 dinara, u decembru prošle godine je bio 123,42 dinara, u novembru 123,19 dinara, a prethodnog meseca 123,18.
  • mih

    03.02.2017 09:15
    Zato što je tako želeo voljeni partner vlade, Miodrag K. i zato što je tada molio za 125, a sada moli i gura na 150...da njemu bude dobro jer izvozi naše resurse povoljno a koristi našu radnu snagu-povoljno, a mi nek crknemo! !!
  • Kokra

    03.02.2017 09:13
    Sezonskog karaktera..dinar kao sezonsko voce i povrce..bila jaka zima pa euro skocio..daj uoziljite se vi u Nbs-u..i recite kako jeste..stampaju se novcanice za izbore..pogotovo od 2000 rsd..sve cekam da se i pojave i rariteti od 5000!!
  • Glavoje

    03.02.2017 09:05
    Ček da razmislim...
    Možda zato što se "država" raspada zbog korupcije i moralnog posrnuća prosečnog stanovnika usled nemaštine?
    Ili možda zato što što"država"manipuliše nacijom u zatvorenom veštačkom brodu koji tone. Sve su valute izmišljene ali vrednost dinara van Srbije ima istu vrednost kao novac iz monopol igrice.
    Probajte da razmenite dinare u bilo kojoj ozbiljnijoj državi sa kojom se ne graničimo.
    Ima da vas gledaju kao da ste pali s Marsa.
    Ne znam, možda grešim:)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija