Džejms Ruf: Plate u Srbiji su bolno niske

Šef misije Međunarodnog monetarnog fonda za Srbiju Džejms Ruf ocenio je da su prihodi stanovništva u Srbiji "bolno niski po zapadnoevropskim standardima", a da bi se to promenilo potrebno je da ekonomski rast bude znatno brži od tri procenta.
"Javni dug Srbije veći od 70 procenata bruto domaćeg proizvoda (BDP) još je visok i osetljiv na promene eksternih uslova ili pad ekonomske aktivnosti", naveo je Ruf u autorskom tekstu za NIN.
 
Po njegovim rečima, ekonomski program koji Srbija sprovodi uz podršku MMF-a premašio je sva očekivanja u pogledu privrednog rasta, investicija, zaposlenosti i fiskalnog prilagođavanja. On je istakao da je taj program jedan od najboljih u istoriji programa Fonda, u kojima su rezultati nadmašili projekcije.
 
"Uspeh na dugi rok će, međutim, zavisiti od uspešnog okončanja strukturnih reformi", istakao je Ruf i podsetio da je od 2000. peti program koji Srbija sprovodi sa MMF-om.
 
Po njegovim rečima, Srbija je skoro svaki put uspevala da na kratak rok uspostavi makroekonomsku stabilnost, ali ne i da reši osnovne, strukturne slabosti, pa je posle kratkoročnog poboljšanja dolazilo do usporavanja rasta, uz sve veće fiskalne probleme, zbog čega "Srbija još ima puno toga da uradi". Ukazao je da "daleko od toga da je tranzicija u Srbiji završena, a privreda je preopterećena neefikasnim javnim sektorom i premalo se oslanja na produktivni privatni sektor".
  • Kernel

    02.03.2017 21:21
    Čekaj malo...
    Da li je on to rekao da Srbija ima privredni rast...? Da se uštinem ili šta...?
  • Pićuka

    02.03.2017 21:04
    Pa upravo privredni rast i investicije su i zasnovane na bolno niskim platama i visokim subvencijama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.