Trka između Kostića i Matijevića, za sada izjednačeni

Dvojica srpskih biznismena Miodrag Kostić i Petar Matijević vode ozbiljnu tržišnu utakmicu, u kojoj je zasada rezultat 1:1.

Naime, obojica se bave ili planiraju da se bave istim delatnostima, na više frontova, pa su zato često suparnici na tenderima, aukcijama i u privatizaciji poljoprivrednih preduzeća, hotela i šećerana.

Poslednje takmičenje među njima odigralo se krajem decembra 2016, kada je na licitaciji luksuzne zgrade "Jugoeksporta" u centru Beograda pobedio Matijević. On je za budući hotel, u koji će pretvoriti kupljeni objekat u Kolarčevoj, iskeširao 7,3 miliona evra. Na licitaciji su mu konkurenti bili Miodrag Kostić i Alfa banka, ali s obzirom na to da je Kostićeva "MK grupa" kupila ovu banku, rivali su praktično bili samo njih dvojica

Prethodni susret ova dva privrednika imala su u decembru 2015. godine, kada je "MK grupa" pazarila PIK "Bečej" za 45,5 miliona evra, čime je na licitaciji pobedila Industriju mesa "Matijević", drugog zainteresovanog za ovaj poljoprivredni kombinat. Time je zasada utrkivanje dvojice biznismena završeno sa po jednim bodom za svakog, mada u različitim oblastima. Matijević je dobio hotel, a Kostić je proširio svoju poljoprivrednu delatnost.

Ostale su još dve velike privatizacije za koje su i Kostić i Matijević izuzetno zainteresovani. Čak se pominjalo da će u trku za jednu od njih, a to je PKB, ući udruženim snagama. Od toga, međutim, nema ništa jer su pisma o zainteresovanosti poslali odvojeno.

Najnovija vest je da je za šećerane koje grčki "Helenik" ima u Srbiji pismo o namerama, pored Kostića, poslao i Matijević.

Ekonomista Ljubomir Madžar za "Blic" kaže da Kostić i Matijević imaju dobar poslovni instinkt.

"Ako u nekoliko mahova pikiraju iste objekte i kompanije, znači da dobro procenjuju i da im se poslovni instinkti poklapaju. Nemam ništa protiv da domaći privrednici kupuju naše kompanije, kao što nemam ni protiv stranaca. Ali, kada su takva dva igrača u pitanju, bolje je da preduzeća idu u domaće ruke. Tim pre što su se njih dvojica dokazali kao izuzetno uspešni privrednici", smatra Madžar.

Opširnije o ovoj temi možete pročitati u tekstu "Blica" OVDE.

  • Observer

    06.03.2017 14:01
    Žulja lova
    Lovu treba uložiti u profitabilne nekretnine, ne valja da miruje, ili da se gomila, ne daj Bože. Šta kažu radnici, koji rade kod tih biznismena, šta kaže Sindikat ?
  • VladaN

    05.03.2017 15:55
    Uspešni?
    Privrednici?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija