Višak radnika u javnom sektoru i populistička politika tema prvog dana Biznis foruma

Kopaonik biznis forum, kojem prisustvuje više od 1.000 učesnika, otvoren je juče, a prva tema bila je potreba restrukturisanja javnog sektora.
Na forumu kojem prisustvuju predstavnici Vlade, NBS, domaći i strani privrednici iz bankarskog, osiguravajućeg, ICT, sektora trgovine, predstavnici međunarodnih finansijskih investicija, ekonomski analitičari, međunarodni eksperti i drugi, istaknuto je da i dalje postoji problem viška zaposlenih.
 
"Nas u Narodnoj banci Srbije postignuto podseća da smo odredili put održivog napretka koji treba očuvati i unapređivati", istakla je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković ističući da je zadovoljna učinjenim, jer je vraćeno poverenje u domaće institucije, u nosioce ekonomskih politika i u domaću valutu.
 
Nabrajajući ostvarene rezultate, pomenula je promenu pristupa monetarnoj politici, što je u konačnom ishodu dalo u 2016. međugodišnju inflaciju od 1,6 odsto, stabilan kurs, manje kamatne stope, i najniži nivo problematičnih kredita u poslednjih šest godina. Guvernerka NBS očekuje da će se inflacija kretati u granicama cilja tokom celog perioda projekcije, a u kratkom roku na njen rast će uticati niska baza cena nafte i derivata, kao i januarsko povećanje cena cigareta.
 
Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da je Srbija u protekle dve godine imala svaki put sve bolje rezultate od planiranih i podvukao da u 2017. treba da se ostvari održivost mera reformi, umesto novih ušteda i strukturnih poboljšanja.
 
"Ključni problemi koji su preostali da se zatvore predstavljaju breše koje mogu da pogoršaju deficit, a to su strukturni deficiti, kao što je porast neplaćenih obaveza i neefikasnost javnih preduzeća. Potrebno je reformisati i javnu administraciju, jer se nakon toga može na duži rok održati predviđena stopa rasta. Srbija će u naredne dve godine sigurno ostvariti privredni rast od 3,5 odsto i prvi put je uspela da stabilizuje stopu privrednog rasta bez obzira na, recimo, variranje izvoza Fijata“, rekao je Vujović.
 
Selektor Foruma Dragan Đuričin istakao je da Srbija mora da ostavi iza sebe populističku ekonomsku politiku i njene glavne pokretače - penzije i plate. On je naveo da je potrebno unapređenje konkurentnosti umesto selektivne liberalizacije, reforme u obrazovnom sistemu, nauci i sistemu zdravstvene zaštite, kao i razvoj monetarne i fiskalne politike neutralne prema dohotku. "Centar svih pitanja je restrukturiranje državnog sektora i uvođenje korporativnog upravljanja u preduzeća."
 
Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda za Srbiju Džejms Ruf ocenio je da je Srbija sprovela neverovatnu transformaciju u prethodne dve godine i istakao da je najveći uspeh bio smanjenje nezaposlenosti. 
 
"Izazov je da Srbija izgleda više kao Nemačka. Uspeće kao država samo ako bude uključila mnogo veći deo privatnog sektora", uveren je on dodajući da postoji konsenzus da se to učini.
 
Forum će trajati do sutra, 9. marta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija