Samo 10 odsto malih firmi u Srbiji izvozi robu

Najveći broj srpskih i srednjih preduzeća svoje proizvode ne plasira u inostranstvo.

Čak 68 odsto njih ne samo da ne gleda preko granice zemlje, već ne prelazi ni međe mesta u kojem posluje. Svega trećina pokriva teritoriju čitave Srbije. Do bivših jugoslovenskih republika dobacuje šest odsto firmi, a svega tri odsto svoje artikle uspeva da proda i nešto daljim kupcima. Ovo otkriva "Anketa 1000 preduzeća", koju već pet godina organizuje USAID "Projekat za bolje uslove poslovanja".

Što se tiče izvoznih kapaciteta, rezultati su identični iz godine u godinu. Čak 91 ispitanika nema stranog kupca.

"Sami vlasnici preduzeća objašnjvaju da im je najlakše da rade za poznatog kupca. Plasmanom proizvoda dobavljačima koje znaju veruju da će obezbediti sigurnu naplatu. Imaju više poverenja u njih. Plaše se da bi procenat naplate bio manji kada bi robu prodavali nepoznatim kupcima. To je najčešće objašnjenje", navodi za "Novosti" direktorka USAID projekta Dragana Stanojević.

Prvi čovek Privredne komore Srbije Marko Čadež nije previše iznenađen ovim podacima. Objašnjava da je to uobičajena situacija među mikro, malim, pa i srednjim preduzećima u Srbiji. Do stranih kupaca lakše stižu velike kompanije.

"U 95 odsto slučaja anketirana su mikro i mala preduzeća. Oni i nisu najzastupljeniji među izvoznicima. Mala i mikro preduzeća teško ulaze u lanac dobavljača i prerastaju u srednja preduzeća. Izvoz Srbije vuče 1.200 kompanija. Privredna komora se trudi da male uvuče u lanac dobavljača i to radimo na nekoliko načina. Organizujemo biznih forume i radimo na ekonomskom povezivanju regiona. Od velikih stranih kompanija čujemo da imaju problema da saznaju detalje o proizvođačima. PKS zato namerava da pomogne malim firmama u pravljanju internet prezentacija kako bi bile vidljivije za velike partnere", navodi Čadež.

Lista najvećih srpskih izvoznika slična je već godinama unazad. Poslednji podaci pokazuju da je na prvom mestu "Fijat" sa izvozom od 768 miliona evra u prvih osam meseci 2016. godine, slede "Tigar", "Hestil", NIS,"Filip Moris", "Petrohemija", "MK grupa", "Gorenje", "Viktorija grupa", "Tetra pak", "Jura", "Hemofarm", "Boš", "Leoni" i "Jugoimport SDPR". Ukupna vrednost izvoza prvih 15 kompanija u prvih osam meseci 2016. godine iznosila je 2,6 milijardi evra.  

  • Miki

    13.03.2017 10:47
    PKS
    Marko Cadez i privreda, kakav los vic.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.