Nafta završava nedelju sa rastom cene

Cene nafte završavaju ovu trgovačku nedelju sa dobitkom.
To se duguje padu američkih zaliha sa rekordnog nivoa, ali i ohrabrujućoj vesti koja je prostrujala tržištem - da je Saudijska Arabija spremna da nastavi sa smanjenjem proizvodnje i u drugoj polovini godine.
 
Cena naftnih fjučersa je ojačala danas u NJujorku za 0,5 posto, a cele ove nedelje je zabeležila porast od 1,0 odsto. Američka "laka" nafta WTI za isporuku u aprilu je trgovana za 48,98 dolara po barelu na robnoj berzi u NJujorku u 12:54 časova po londonskom vremenu, što je povećanje za 23 centa u odnosu na jučerašnji dan. 
 
Ukupan obim trgovanja je bio oko 32 odsto ispod 100-dnevnog proseka. Cene ovog tipa nafte su juče pale za 11 centi na 48,75 dolara, posle skoka od 2,4 posto u prethodnoj trgovačkoj sesiiji. 
 
Severnomorska sirova nafta "brent" za dostavu u maju ojačala je za 23 centa na 51,97 dolara za barel na ICE evropskoj berzi fjučersa u Londonu. Cena "brenta" je juče oslabila za sedam centi na 51,74 dolara. Američke zalihe sirove nafte su pale prošle nedelje za 237.000 barela na 528,2 miliona barela, što je njihovo prvo "osipanje" u ovoj godini, prema podacima američke Uprave za energetske informacije objavljenim u sredu. Ipak, one su i dalje blizu najvišeg nivoa u više od tri descenije. 
 
Proizvodnja nafte u SAD je povećana četvrtu nedelju zaredom na 9,1 milion barela dnevno, što je najviši od februara 2016. godine. Ministar za energetiku Saudijske Arabije Kalid Al-Falih izjavio je da bi Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni partneri mogli da nastave sa rezanjem proizvodnje i posle juna ako globalne zalihe i dalje budu iznad petogodišnjeg proseka, preneo je "Blumberg".

Teme

nafta

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.