Kinezi nude da otkupe dug Ikarbusa u zamenu za 51 odsto vlasništva

Kineska kompanija Jinlong (Yinlong) nudi 10 miliona evra za otkup dugovanja Ikarbusa u zamenu za 51 odsto kapitala tog preduzeća, rekao je predsednik Kinesko-jugoistočne evropske poslovne asocijacija (CSEBA), Mario Rendulić.
U otvaranje nove linije, kako kaže Rendulić, planira se ulaganje 30 miliona evra, a sam proces pregovaranja sa drzavom i bankama kojima Ikarbus duguje 14 miliona evra, trebao bi da traje narednih šest meseci. Plan je, kako je rekao, da se prozvodnja sa sadašnjih 50 autobusa poveća na 200 u jednoj godini, te da se ne menja broj radnika.
 
"Želimo da iz Srbije izvozimo nove električne autobuse u istočnu i zapadnu Evropu", naveo je Rendulić. Namera je da se u pogonu Ikarbusa proizvode i električna taksi vozila, mini autobusi i motori na struju.
 
Prema njegovim rečima, kineski investitori su obišli i Sombor kako bi procenili da li je mogučhe revitalizovati propalu fabriku Zastava, koja je godinama predmet interesovanja različitih investitora, a gde je eventualno moguće organizovati deo proizvodnje autobusa.
 
"U narednih 30 dana biće urađena procena i o mogućnostima da se u Ikarbusu poveća broj radnika, te koliko bi takvo povećanje koštalo kineskog ulagača", rekli su iz kinesko-srpske asocijacije. Dugovi Ikarbusa, kažu oni, u osnovi iznose 14 miliona evra, a slede pregovori sa bankama o eventualnom smanjenju, odnosno načinu kako bi se dugovi mogli vraćati u narednom periodu, ukoliko dođe do preuzimanja Ikarbusa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.