Tošiba pred gašenjem zbog velikih gubitaka

Opstanak japanskog industrijskog konglomerata Tošibe je pod znakom pitanja zbog gubitka od 4,8 milijardi dolara u periodu od aprila do decembra prošle godine, saopšteno je danas iz te kompanije.
Posle dva odlaganja objavljivanja finansijskog izveštaja, Tošiba je prijavila neto gubitak od 532,5 milijardi jena (4,8 milijardi dolara), nakon što je prethodno prognozirala da bi gubitak mogao premašiti čak 1.000 milijardi jena u fiskalnoj godini zaključno sa martom 2017. godine.
 
Japanski finansijski regulatori su Tošibi dali dodatno vreme kako bi procenila efekte velikog otpisa vrednosti Tošibinog udela u američkoj kompaniji Vestinghaus elektrik, koja je prošlog meseca podnela zahtev za zaštitu od bankrota.
 
"Finansijska situacija u Tošibi će verovatno postati ozbiljna zbog problema u Vestinghausu", navodi se u saopštenju kompanije koji je objavljen zajedno sa poslovnim rezultatima.
 
Upozorenje dolazi u trenutku kada japanski mediji spekulišu da je tajvanska kompanija Fokskon ponudila do 3.000 milijardi jena Tošibi za preuzimanje njenog poslovanja sa čipovima.
 
Akcije Tošibe, koja zapošljava 188.000 ljudi širom sveta, ove godine su se sunovratile, izgubivši više od polovine vrednosti od kraja decembra kada je kompanija prvi put upozorila na više milijardi dolara "težak" gubitak u Vestinghausu.
  • Pesimisticni optimis

    12.04.2017 10:05
    Tosiba ko ludo
    Ma Vucic ce spasiti Tosibu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.