Slovenija traži duži rok za prodaju NLB banke

Vlada Slovenije je odlučila da od Evropske komisije zatraži produženje roka u kojem mora da privatizuje svoju najveću banku, "Novu ljubljansku banku" (NLB).
Slovenija traži duži rok za prodaju NLB banke
Foto: Pixabay
Ministarstvo finansija je saopštilo da bi obaveza Slovenije da proda 75 odsto deonica NLB ostala, "ali bi se sprovela u više faza, da bi se osigurala veća pravna sigurnost potencijalnih investitora i mogućnost većeg prihoda od prodaje".
 
Evropska komisija je 2013. odobrila Sloveniji da dokapitalizuje slovenačke državne banke koje su zbog loših kreditnih plasmana imale gubitke, ali uz uslov da najveću, NLB, čijih je 100 odsto vlasnik država, proda do kraja 2017. godine, da se ta dokapitalizacija ne bi po propisima EU računala u nedopuštenu pomoć države.
 
Slovenija je prošle godine počela pripreme za prodaju 75 odsto deonica NLB uz posredovanje i pomoć nemačke "Dojče banke", ali do sada nije tražila da se rok za prodaju NLB produži do kraja 2018. što sada planira. Slovenačka vlada predviđa da bi se ove godine prodalo 50 odsto deonica NLB, a do kraja 2018. ostalih 25 odsto, manje jedna deonica.
 
Vlada smatra da bi prodajom NLB mogla dobiti oko milijardu evra, računajući da je vrednost te banke porasla jer ona u poslednje tri godine ponovo posluje s dobiti. Mediji navode da bi, ako Evropska komisija ne dopusti produženje roka, Slovenija mogla biti obavezna da proda filijale NLB u Srbiji, BiH, Makedoniji i Crnoj Gori, koje su 2016. i 2015. godine ostvarile većinu operativne dobiti grupacije NLB, te bi se time znatno smanjila potencijalna vrednost same NLB.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija