Umesto zatvaranja radnji, novčane kazne

Privredna komora Srbije i Zajednica preduzetnika PKS pokrenuli su inicijativu kako bi se preduzetnicima kojima poreski inspektor zatvori preduzeće zbog nepravilnosti u radu, ipak, omogući dalji rad, ali uz plaćanje novčanih kazni, rečeno je na današnjem skupu preduzetnika u PKS-u.
Umesto zatvaranja radnji, novčane kazne
Foto: 021.rs
Direktor sektora za preduzetništvo PKS Branislava Simanić rekla je da član 131. Zakona o poreskom postupku i administraciji negativno utiče na poslovanje preduzetništva u Srbiji.
 
"Želimo da poreski inspektori prilikom obavljanja kontrola, u slučaju da ustanove neku nepravilnost, ne izriču meru privremene zabrane obavljanja delatnosti. Cilj je da preduzetnici imaju mogućnost da nastave da rade, a da im se izrekne novčana kazna", kaže Simanić.
 
Na sastanku u PKS je rečeno da trenutni zakon negativno utiče i na budžet Srbije jer dok su radnje zatvorene u budžet se ne slivaju sredstva po osnovu poreza na dobit, akciza i PDV-a.
 
"Ako zatvorimo neku radnju, od toga nema koristi niko. Moramo naći drugi način da se borimo protiv sive ekonomije i nelojalne konkurencije, a to nije zatvaranjem objekata", naglasio je v.d. predsednika Izvršnog odbora zajednice preduzetnika PKS.
 
On je kazao da, ukoliko inicijativa prođe nadležne instance u Komori, zahtev će se uputiti Vladi na razmatranje.
 
Potpredsednik PKS Miroslav Miletić, kazao je da je veoma značajno širiti preduzetništvo u Srbiji te da je jedna od trenutnih aktivnosti Komore i formiranje Parlamenata privrednika. "Preduzetništvo je od strane države prepoznato kao jedan od najznačajnijih segmenata u jačanju naše ekonomije, jer je poznato da 95 odsto ekonomije Evropske unije čine mala i srednja preduzeća", kazao je Miletić.
 
Na sastanku je rečeno da je posebno otežavajuća okolnost za preduzetnike i činjenica, da dok traju mere zabrane obavljanja delatnosti, poslodavci moraju da odjave zaposlene sa obaveznog socijalnog osiguranja. Međutim, nakon ponovnog otvaranja objekata, poslodavci opet moraju da iste radnike prijave na socijalno osiguranje.
  • Branko

    22.04.2017 10:21
    umesto zatvaranja radnji
    Peroo pametan si kao ždrebetov tata !!!!!
  • Mani ga Mito

    22.04.2017 08:56
    Državna "razmišljanja"
    Ovakvu glupost može smisliti samo državni službenik. Uvedeno obavezno članstvo(reket), pa se sad "brine" o svom "stadu"!
    Ovo će da izazove još veće krađe nego do sada, a to je da se nadoknadi gubitak!
    Treba uvesti poresko "praćenje" osvedočenih lopova po JMBG, a ne po firmi, jer oni zatvaraju jednu i otvaraju sledeču čistu firmu, i opet iznova. Vuk dlaku menja...
  • /

    22.04.2017 08:53
    /
    demagogija 90ih
    daleko vam je ovo od pridruzivanja

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.