EPS uvezao struju za 42 miliona evra

U prvom tromesečju ove godine javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije" uvezlo je 848 miliona kilovat-sati električne energije, što je platilo 42 miliona evra, a najveća količina struje kupljena je u januaru ove godine.
EPS uvezao struju za 42 miliona evra
Foto: Pixabay
U januaru je kupljeno oko 541 milion kilovat-sati, za šta je izdvojeno 29 miliona evra, kažu u EPS-u odgovarajući na pitanje "Politike" koliko je struje uvezeno od početka godine. Kako navodi taj list, zvanična statistika je u prva dva meseca registrovala pad proizvodnje od oko 9,8 odsto.
 
Govoreći o tome po kojoj je ceni EPS plaćao uvezene kilovate, iz tog preduzeća navode da je u prvom kvartalu prosečna cena kupovine električne energije bila 46,64 evra po megavat satu. U januaru su uvezeni kilovati bili skuplji i EPS ih je plaćao po ceni od 53,9 evra po megavat času, navodi "Politika" dodajući da iz tog preduzeća ističu da je u to vreme na mađarskoj berzi električna energija koštala 81,25 evra.
 
Iz EPS-a tvrde da se proizvodnja uglja i električne energije odvija stabilno i u skladu sa planom. Kako objašnjavaju, na nešto manju proizvodnju uticao je isključivo dugotrajni ledeni talas tokom januara koji je otežavao dovoz uglja sa kolubarskih kopova u obrenovačke termoelektrane.
 
Kada je reč o finansijskim pokazateljima, preliminarni finansijski rezultat EPS-a za 2016. godinu, pre knjiženja imovine, je dobit od 17,3 milijarde dinara. Iz te kompanije objašnjavaju da su uštedama u 2016. godini doprineli povećavanje efikasnosti i bolja organizacija, a navode i da su tokom 2016. godine u državnu kasu uplatili 87,4 milijarde dinara po raznim osnovama, što je 8,5 odsto ukupnih prihoda budžeta.
 
Kako dodaju, u 2016, godini zabeležen je procenat naplate od 95,2 odsto.
 
Gubici električne energije, tvrde, smanjeni su sa 14,02 odsto iz 2015. godine na 12,4 odsto u 2016. godini i ostvareno je dodatnih 836 miliona uštede u odnosu na plan.
 
U naredne tri godine planirano je da ovo javno preduzeće napusti 4.800 radnika.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.