Makedonski biznismen gradiće pivaru u Srbiji

Makedonski biznismen Svetozar Janevski zakupio je Beogradsku industriju piva u stečaju, ali i da planira da gradi novu pivaru na drugoj lokaciji u koju će uložiti 25 miliona evra.
Makedonski biznismen gradiće pivaru u Srbiji
Foto: Pixabay
Janevski planira da obnovi proizvodnju piva u BIP-ovim starim pogonima dok se ne izgradi nova pivara i tako "sačuva BIP-ovu tradiciju proizvodnje i brenda".
 
"Sadašnji sistem proizvodnje je zastareo i skoro potpuno propao jer je napravljen 70-tih godina. Obnovićemo ono što je neophodno da bi pivara radila do izgradnje nove fabrike", rekao je Janevski.
 
Zakup BIP-ovih pogona, kako kaže, godišnje košta oko 900.000 evra, a da izgradnja nove pivare počeće kada s Vladom Srbije bude dogovorena lokacija.
 
"BIP je u stečaju i ne može da izda fabriku dugoročno u zakup, ali će prihod od pokretanja proizvodnje dobro doći u sprovođenju stečaja", ocenio je Janevski.
 
Zakup pogona BIP-a će, prema njegovim rečima, trajati verovatno dve - tri godine koliko je potrebno da se izgradi nova pivara. Fabrika će u početku zaposliti oko 100 radnika, tako što će neke koji su ranije radili vratiti na posao, a kako se bude razvijao posao, zapošljavaće nove.
 
"Došli smo da dugo ostanemo", najavio je Janevski.
 
Ovaj makedonski biznismen je početkom devedesetih u Makedoniju doveo velike svetske proizvođače - "Koka-kolu" i "Hajneken", a otvorio je i prvi "Mekdonalds" restoran u Skoplju.
 
Kao jedan od šest vlasnika Pivare Skoplje stvorio je brend "skopsko". S partnerima iz te kompanije je 2000. osnovao "M-6" investicioni fond, dok je tri godine kasnije otkupio većinski akcionarski paket vinarije Tikveš u Kavadarcima.
 
Većinski vlasnik BIP-a je država Srbija sa udelom od 51,90 odsto kapitala, a ostatak je u vlasništvu manjinskih akacionara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.