Svaki treći račun se ne plaća na vreme

Srbija je na vrhu liste evropskih zemalja po kašnjenju u izmirenju dugova jer se svaki treći račun ne plaća na vreme, rekao je direktor za naučno-istraživački razvoj u Ekonomskom institutu u Beogradu Ivan Nikolić.
Svaki treći račun se ne plaća na vreme
Foto: Pixabay
Prema njegovim rečima, kada se propusti rok, firme u Srbiji u proseku moraju da čekaju još 50 dana na naplatu, a u evropskim zemljama 21 dan.
 
"Postoji velika razlika u rokovima plaćanja između privatnih i poslovnih korisnika računa. Privatnici, njih 79 odsto izmiruju svoje obaveze na vreme, a kada su rokovi kratki čak su na nivou evropskog proseka", rekao je Nikolić. On je istakao da poslovni klijenti imaju skoro najduže rokove plaćanja u Evropi koji se protežu na 46 dana, odmah posle Grčke gde su rokovi 51 dan.
 
Kao razlog za kašnjenje, prema rečima Nikolića dužnici navode problem sa likvidnošću firme.
 
Direktor kompanije EOS Matrix koja se bavi otkupom i naplatom dugova Jelena Jović Milentijević rekla je da u Evropi polovina poverilaca angažuje spoljne saradnike za naplatu dugova dok u Srbiji to čini tek oko osam odsto.
 
"Razlog zašto se u Srbiji ne traži pomoć specijalizovanih kompanija za naplatu dugova je to što ta oblast nije pravno regulisana, već je u sivoj zoni pa firme nemaju poverenja", navela je Jović Milentijević. Zakon o zaštiti potrošača, kako je rekla, predviđa i da firma za angažovanje spoljnih saradnika za naplatu dugova mora da traži saglasnost dužnika.
 
"Preduzeća koja se bave naplatom komunalnih računa trebalo bi da svim dužnicima pošalju obrasce da potpišu saglasnost da bi mogla da angažuju spoljne saradnike, specijalizovane za naplatu dugova, pa odustaju od toga", rekla je Jović Milentijević.
 
Naplata dugova preko suda prema njenim rečima traje do godinu dana kada dužnik ne poznaje pravni sistem, pa shodno tome i ne zna način da odugovlači postupak, a ako je dobar poznavalac propisa može da vuče spor šest-sedam godina. Ona je istakla da su prosečni dugovi u bankarskom sektoru čiji je rok plaćanja premašio 90 dana 500 evra, a ako je kašnjenje preko godinu dana prosečan dug je 1.000 evra.
 
Potpredsednik Privredne komore Srbije Miroslav Miletić rekao je da je 2009. godine stanje u dužničko-poverilačkim odnosima bilo na "ivici kolapsa".
 
"Od 2014. godine situacija se promenila na bolje, mada još nije dobra. Zakon o rokovima plaćanja nije doneo veće efekte jer se ne primenjuje", rekao je Miletić. Dodao je da je "očigledno da nedostaju prave službe koje bi se bavile platnim prometom".
  • Računi

    13.05.2017 12:52
    Kada smo kod redovnog plaćanja računa treba napomenuti da ni sama država ne plaća svoje obaveze u zakonskom roku od 60 dana (mnogo duži nego za gradjane), koje ima prema preduzećima i privatnim preduzetnicima-već ih plaća za višegodišnjim zakašnjenjima i to bez kamate?
    Svojim dobavljačima dužni su sudovi, , bolnice , škole..... Zašto su plate zaposlenih prioritet za funkcionisanje ustanove, a plaćanje za usluge, honorare i isporučenu robu pravnim i fizičkim licima koja nisu u redovnom radnom odnosu kod države nije?
    I ovi poverioci države kojima se ne plaća u zakonskom roku imaju svoje zaposlene radnike koji bi hteli da na vreme plaćaju svoje račune! Platite svima u zakonskim rokovima, da bi svi redovno plaćali svoje obaveze prema državi i JKP!
  • knjiznicar

    12.05.2017 08:49
    Pre neki dan me dezurna Romkinja kod Saborne crkve moli za nesto sitno. Vidi, rekoh, moja plata je nepunih 30000 dinara. Ti ovde dnevno isprosis bar 1500 do 2000 dinara x 30 dana = duplo vise nego sto ja zaradim u znoju lica svog. Prema tome, rekoh, daj TI MENI nesto sitno!
  • saramakas

    12.05.2017 08:33
    A s cije babe zlatom da ih platimo kad nam plate ni za goli zivot vise nisu dovoljne? Ja, licno, kada primim platu, vec za tri dana nemam ni prebijen dinar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.