Članice G7 i dalje skeptične povodom Trampovih planova

Sjedinjene Američke Države saopštile su juče da se druge ekonomski jake zemlje u svetu navikavaju na političke planove američkog predsednika Donalda Trampa, ali su Evropa i Japan i dalje zabrinuti zbog promene stava Vašingtona.
Članice G7 i dalje skeptične povodom Trampovih planova
Foto: Pixabay
Zvaničnici G7 sastali su se juče u Bariju u Italiji u nadi da će čuti više o Trampovom planovima za koje strahuju da će obnoviti protekcionizam i unazaditi globalni pristup pitanjima kao što su bankarska reforma i promena klime, prenosi Rojters.
 
Američki ministar finansija Stiven Mnučin izjavio je u Bariju da SAD zadržavaju pravo na protekcionizam u oblasti trgovine, ali je istakao da njegove međunarodne kolege sve više prihvataju ekonomsku agendu administracije predsednika Trampa.
 
- Ne želimo protekcionizam, ali zadržavamo pravo na protekcionizam u meri u kojoj smatramo da trgovina nije poštena i pravedna - rekao je Mnučin posle sastanka ministra finansija grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja.
 
Američki ministar je objasnio da pristup SAD ima za cilj uravnoteženiju trgovinu.
 
- Ljudi to više prihvataju danas, sada kada su imali prilike da provedu vreme sa mnom, da čuju predsednika i saslušaju našu ekonomsku poruku - zaključio je Mnučin.
 
Međutim, drugi ministri iz zemalja članica G7 jasno su stavili do znanja da ne dele njegov stav.
 
- Svih ostalih šest ministara... izričito su, a ponekad i veoma direktno, rekli predstavnicima američke administracije da je apsolutno potrebno nastaviti međunarodnu saradnju u istom duhu - rekao je novinarima francuski ministar finansija Mišel Sapen.
 
Guverner Francuske banke Fransoa Vilroa de Galo rekao je da postoji "dašak" optimizma u G7 u pogledu oporavka globalne ekonomije posle višegodišnjeg sporog privrednog rasta koji je pre skoro 10 godina počeo usled finansijske krize. On je, međutim, istakao da dalja neizvesnost o rukovođenju američkom politikom predstavlja opasnost, a sličan komentar izneo je u petak i japanski ministar finansija Taro Aso.
 
- Ne smemo nazadovati po pitanju slobodne trgovine jer to doprinosi ekonomskom prosperitetu - rekao je Aso.
 
Evropski zvaničnici G7 žale se da "niko ne zna" šta SAD podrazumevaju pod "slobodnom trgovinom" i ističu da je jedini način da se uspostavi pravednost poštovanjem propisa Svetske trgovinske organizacije - multilateralni okvir. Oni kažu i da zahtev SAD za bilateralnim balansiranjem trgovine nije ekonomski održiv, jer se trgovinski deficiti i viškovi mogu analizirati samo u globalnom kontekstu.
 
Na sastanku G7, predsednik nemačkog Bundesbanka Jens Vajdman rekao je danas da ekonomski oporavak i dobre prognoze u evrozoni znače da bi Evropska centralna banka mogla da razmotri normalizovanje svoje izuzetno labave monetarne politike. On je, međutim, napomenuo da bi porast inflacije trebalo da postane održiviji pre nego što Evropska centralna banka uzme u razmatranje mogućnost normalizacije svoje monetarne politike.
 
Vajdman, jedan od najkonzervativnijih kreatora politike Evropske centralne banke, rekao je i da bi izbor Emanuela Makrona za predsednika Francuske trebalo da evrozoni pruži dodatni ekonomski podsticaj.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.