Želvoz prodat za milion i po evra, državi ostali dugovi

Smederevski Želvoz u stečaju prodat je za 163 miliona dinara firmi "Victory Solutions" iz Beograda, rečeno je u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika.
Želvoz prodat za milion i po evra, državi ostali dugovi
Foto: 021.rs

Kako je najpovoljnija ponuda niža od 50 odsto procenjene vrednosti predmeta prodaje, stečajni upravnik je, u skladu sa Zakonom o stečaju, ponudu 16. maja dostavio na odlučivanje Odboru poverilaca.

Smederevski Želvoz je prodat iz petog pokušaja. Procenjena vrednost uoči prodaje je bila 1,15 milijardi dinara.

Mediji prenose da je ponuda Victory Solutions bila za tri miliona veća od druge, koju je dala italijanska firma Cimolai. Takođe, prema nezvaničnim informacijama novi vlasnik je kupio imovinu, ali ne preuzima i dugove, a sa 163 miliona dinara moći će da bude namiren samo prvi isplatni red poverilaca.

Tom kupovinom Victory Solutions je stekao oko 20 hektara zemlje u Smederevu, na kojoj je oko 95.000 kvadrata hala i pogona, opremu i rezervne delove u njima.

Dug zbog koga je Želvoz i otišao u stečaj, prema podacima iz Privrednog suda, veći je od četiri milijarde dinara. Prema zaposlenima i bivšim radnicima dug je 760 miliona, a prema dobavljačima iz zemlje i inostranstva ukupno 607 miliona. Fabrika je ostala dužna i 104,5 miliona kupcima za primljene avanse, za poslove koji nisu urađeni.

Oko 125 miliona dinara je dug prema "spornim dobavljačima", naveo je Privredni sud, a neizmirene obaveze bankama su 76 miliona dinara. Najveći poverilac je država kojoj je fabrika ostala dužna 2,7 milijardi - Fondu za razvoj 1,37 milijardi, a za poreze, doprinose i ostale dažbine još 1,35 milijardi dinara.

  • zoran

    19.05.2017 22:51
    za uvek isto
    Zar nije važniji čovek i radnik od obične firme odnosno zgrade.Radnik treba da bude centar intresovanja budžeta i države a ne kapitalisti koji se bogate na račun gražana i uzimaju pare iz budžeta i plaćaju botove.
  • senada

    19.05.2017 18:06
    uvek isto
    kakav glup komentar, i da nije pazite peti put prodata firma drzavi bi ostao dug za placanje i u cemu je onda greska
  • makijaveli

    19.05.2017 14:15
    zna se
    Kao i uvek do sada, kada drzava genijalno prodaje propale drzavne firme, dugove ce da plate gradjani-poreski obveznici !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.