Bankari tvrde da imaju pravo da naplaćuju troškove obrade kredita

Klijent kada uđe u banku po zajam treba da postavi samo dva pitanja, šta plaćam i koliko košta, kaže generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić.
Bankari tvrde da imaju pravo da naplaćuju troškove obrade kredita
Foto: Pixabay
On je takav odgovor dao povodom tužbi građana protiv banaka zbog troškova obrade kredita.
 
Dugalić je rekao da je samu presudu suda u Somboru "neprimereno komentarisati", pošto je, kako kaže, "ona takva da joj komentar nije potreban", aludirajući na presudu Višeg suda u tom gradu prema kojoj banka ne sme da naplaćuje posebnu naknadu za obradu kredita jer su svi njeni troškovi uključeni u kamatu, koja predstavlja jedinu cenu pozajmice.
 
On se poziva na Zakon o obligacionim odnosima u kome se, kako kaže, uopšte ne pominju naknade, a iz koga je izveden Zakon o bankama kojim je predviđena predugovorna faza, u kojoj klijent dobija sve informacije u formi koju propisuje Narodna banka Srbije.
 
"Taj obrazac sadrži sve informacije o traženom kreditu, kao što su visina glavnice, kamata i troškovi naknade koju banka naplaćuje i predviđeno je da banka obavesti klijenta o svim naknadama koje naplaćuje", kaže Dugalić. Dakle, banka obaveštava klijenta tako što u pismenoj formi daje predugovor, što znači da je klijent obavešten, dodao je on.
 
"Takav predugovor klijent dobija i ima vreme koje odredi da razmišlja o kreditu. Predugovor koji banka sačinjava sa klijentom je obavezujući za banku, ali ne i za klijenta", kaže generalni sekretar UBS.
  • DragChe

    20.05.2017 15:23
    Oni tvrde da imaju....
    U Zakonu o obligacionim odnosima se nigde ne spominju naknade sto po njemu znaci da u izvedenom Zakon o bankama imas predugovornu fazu...... Ovaj covek prica o tikvama i smokvama, a kao neki strucnjak. Naka mi navede clan Zakona o bankama u kojem pise da banka ima pravo da naplati naknadu za obradu kredita. Manipulator jedan, ko nas premijer, a mi smo ovce. Da nece mozda da kaze da Sud nije u pravu?
  • uzas

    20.05.2017 15:12
    lopovluk
    Veroljube sokole spavas li mirno???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.