Sutra novi tender za prodaju Galenike

Ministarstvo privrede Srbije sutra će objaviti tender za prodaju Galenike, rekao je predsednik sindikata "Nezavisnost" u fabrici Zoran Pantelić.
Sutra novi tender za prodaju Galenike
Foto: 021.rs
Država je konverzijom duga Galenike od oko 100 miliona evra postala vlasnik 93 odsto njenog kapitala koji će biti ponuđen na prodaju.
 
Vlada Srbije donela je odluku da budući kupac Galenike ima obavezu da poveća kapital tog preduzeća za 25 miliona evra kako bi se isplatili poverioci kompanije. Banke kojima Galenika duguje više od 71 milion evra su saglasne da im budući vlasnik fabrike isplati 25 miliona evra, čime bi dug bio otkupljen uz popust. 
 
Potencijalni investitori procenuju da bi optimalan broj zaposlenih u Galenici bio od 700 do 900, a sada ih je 1.400. 
 
"Posle objave tendera radnici će imati rok od tri nedelje da se izjasne da li žele da odu iz fabrike uz isplatu otpremnine", rekao je Pantelić. Prema njegovim rečima, za radnike Galenike je najvažnije da budući vlasnik fabrike poštuje Zakon o radu, Kolektivni ugovor i da je spreman na socijalni dijalog. 
 
Pokušaj privatizacije Galenike je propao početkom ove godine, pošto sa potencijalnim strateškim partnerom, rusko-britanskim konzorcijumom Frontier-Petrovaks, nije postignut dogovor o preuzimanju dugovanja koje ta farmaceutska kompanija ima prema komercijalnim bankama. 
 
Kako pišu mediji, među zainteresovanima za Galeniku sada su britansko-ruski konzorcijum Frontijer farma - Petrovaks, Sinforam, Amikus, Hemofarm i EMS iz Brazila.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.