Odbijen zahtev da leks Agrokor važi i u Srbiji

Privredni sud u Beogradu odbio je zahtev privremenog upravnika hrvatskog Agrokora Ante Ramljaka, da preduzeća u Srbiji koja posluju u okviru ovog koncerna, pređu pod nadležnost leks Agrokora.
Reč je o Zakonu o sistemski važnim kompanijama koje je hrvatski Sabor usvojio u aprilu kako bi spasao posrnulu poslovnu imperiju prezaduženog Ivice Todorića, čime je njegovu privatnu imovinu tamošnja država praktično nacionalizovala.
 
U okviru hrvatskog koncerna u Srbiji posluju trgovinski lanac "Merkator S", "Frikom", Dijamant", "Mg Mivela", "Kikindski mlin" i "Nova sloga".
 
Ramljak, koga je hrvatska vlada imenovala da upravlja ovom firmom, obratio se krajem jula Privrednom sudu u Beogradu sa zahtevom da i za firme u Srbiji važi "leks Agrokor". Međutim, njegov zahtev je odbijen.
 
To je samo nastavak pravne sage između uprave Agrokora i ruske Sberbanke kojoj ovaj koncern najviše duguje. Primena "leks Agrokora" ne pruža garancije da će joj više od milijardu evra koliko je pozajmila Todoriću biti vraćeno.
 
Zato su Rusi svoja prava poslednjih nekoliko meseci pokusali da zaštite pred međunarodnim i regionalnim sudovima. Tako je ruska Sberbanka Privrednom sudu u Beogradu i Privrednom sudu u Zrenjaninu podnela zahtev za zabranu raspolaganja imovinom Frikoma i Dijamanta.
 
Ramljak nije iznenađen odlukom suda u Beogradu kojom je odbijen zahtev da preduzeća iz sistema tog koncerna, koja posluju u Srbiji, potpadnu pod nadležnost leks Agrokora. On je to izjavio nakon današnjeg sastanka u Vladi i dodao da  smatra da takva odluka neće podstaći i druge zemlje da naprave isto.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.