Efektiva: Banke stvorile sliku da se stambenim kreditom potpisuje pakt sa đavolom

Udruženje bankarskih klijenata Efektiva podneće sledeće nedelje inicijativu Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) za raskid svih polisa osiguranja onih banaka koje su samovoljno dizale kamate na kredite.
Efektiva: Banke stvorile sliku da se stambenim kreditom potpisuje pakt sa đavolom
Foto: Pixabay

U zavisnosti od njihove reakcije, odnosno u slučaju negativnog odgovora, nastaviće sa krivičnom prijavom protiv NSKOK-a, zbog zlouopotrebe službenog položaja u cilju pribavljanja imovinske koristi trećem licu, odnosno bankama.

Treći osnovni sud u Beogradu pre četiri dana prvostepenom presudom utvrdio je da su banke, umesto da plate premiju osiguranja NSKOK-u, taj trošak prebacivale na korisnike kredita.

Predsednik Efektive Dejan Gavrilović rekao je za N1 da očekuju negativan odgovor NKOSK-a, posle čega će ići na krivičnu prijavu.

"Imamo 90.000 kredita koji su osigurani kod NKOSK-a. Ugovorom su vezani NKOSK i banka, i prema tom ugovoru banka ne sme da otežava korisniku kredita položaj, a dizale su kamate, uvećavale mesečne obaveze, povećavale su rizik da sutra dođe do aktiviranja te polise. NKOSK ugovorom može to da spreči, a nije to uradio. Svesno su išli protiv sebe, na svoju štetu", ističe Gavrilović.

Kaže da je zanimljivo da direktor NKOSK-a ima stambeni kredit i da je lično tužio banku, čime je štitio svoj lični interes, a da to nije učinio kao direktor Korporacije.

Gavrilović podseća da je kamata jedina cena koju banka sme da naplaćuje klijentu, i da u nju moraju da budu uračunati svi troškovi, a ne da klijentima naplaćuje kamatu, pa mimo toga još gomilu troškova.

NBS ignoriše probleme građana, a banke štiti kao bele medvede

Sagovornik N1 ističe i da je sudski put zasad jedini način da bankarski klijenti ostvare svoja prava, jer Narodna banka Srbije ignoriše njihove probleme.

"Imao sam prepisku (sa NBS) gde sam ih obavestio o slučaju čoveka koji je podigao kredit od 28.000 evra, otplatio je 9.000 evra, banka mu je zaplenila kuću i prodala je za 15.000 evra i tužila ga za iznos od 61.000 evra. NBS ima ingerencije da to ispita i kazni banku. Nisam dobijao odgovor, da bih pre neki dan dobio odgovor da kao predsednik udruženja treba da znam da je tužen. Posao NBS nije da gleda na sudskom portalu ko je koga tužio, to je samo kap u moru primera gde NBS štiti banke", naveo je on.

Država, prema rečima Gavrilovića, treba da gleda svoj interes, a to nije da se aktivira veliki broj hipoteka i da veliki broj građana ostane na ulici. Podseća i da je Srbija jedina zemlja koja ima Nacionalnu korporaciju za osiguranje stambenih kredita koja pokriva gubitke banaka na kursnim razlikama. Banke u Srbiji su, prema njegovoj oceni, najzaštićenije u regionu, država se obavezala da ih štiti, a njihov rizik je, kako kaže, nula.

Kada je reč o kreditima indeksiranim u švajcarskim francima, Gavrilović kaže da je situacija sada nešto bolja, jer je kurs franka pao na oko 104 dinara, pa su se i rate smanjivale. Ipak podseća da je kurs franka iznosio samo 50 dinara, kada su ti krediti isplaćivani i da su banke na taj način zaradile milione evra.

Gavrilović podseća i da su gotovo sve zemlje regiona, izuzev Srbije, učinile nešto kako bi zaštitile građane koji su uzeli kredit u švajcarcima. Hrvatska i Crna Gora su donele zakone o konverziji kredita, a slične inicijative pokrenute su i u Sloveniji i u BiH, kaže on.

Gavrilović dodaje i da se u zemljama Zapadne Evrope nisu nudili krediti indeksirani u Švajcarcima, i ocenjuje da je to zato što banke nisu htele da rizikuju sa velikim brojem sudskih sporova u uređenim društvima, već su takve kredite plasirale u zemljama Istočne Evrope u kojima je pravosudni sistem labav, a državni organi skloniji korupciji.

Banke same krive što ih građani vide kao đavole

Smatra i da bankarski sektor u Srbiji ne može da ostvari napredak dok se ne reše problemi sa švajcarcima i osiguranjem.

"To što je u javnosti mišljenje da se stambenim kreditom potpisuje pakt sa đavolom, krive su banke. Same su napravile takvu situaciju da građani ne žele da se zadužuju jer ne znaju šta ih sutra čeka", ukazuje on.

Gavrilović kaže i da krediti u francima više ne postoje, već samo u evrima, a postoje i neke opcije u dinarima koje su, prema njegovom mišljenju, još neisplative. Iako su kamatne stope na kredite nikada povoljnije, Gavrilović podseća da je tako svojevremeno bilo i sa francima i upozorava građane da, ukoliko se odluče za stambeni kredit, njihove obaveze u budućnosti mogu da narastu.

  • milan

    04.09.2017 23:39
    Rezultat rada banaka je da samo jedan izvrsitelj u Novom Sadu ima 80 zaposlenih.Otima se na sve strane.Stan od 150m2 je otkupljen za 45000€.Obrazac je odprilike sledeći: Jedna porodica stvara biznis 10g,a onda ih neki namazan svim bojama strucnjak iz banke poduči da bi ga sjajno mogli prosiriti i unaprediti jednim ekstra povoljnim kreditom.Založićete nam stan,poslovni prostor i najbolje i roditeljski stan....a onda sacekaju loš period koji u svakom poslu mora da naiđe i otmu im sve.
    Sto je gori čovek to bolji bankar.Prosle godine klijenti mi bili bankari koji su uzeli kredit pa ih je opsluzivao jedan preljubazni njihov kolega,sav u osmehu.Kazu mu oni "Budi nam nasmejan samo,kad moraš.Ti si u prodaji.Mi koji smo na naplati više ne moramo.Kakva bolest...uzivaju sto konačno mogu da otmu plen i ne moraju da budu nasmejani.
    Ne kaze džaba poslovica "Bankar je prijatelj koji ti po suncu ponudi kisobran,a onda ga skloni kad kiša počne".
    Negde u civilizovanom svetu kredit kad mora,ovde bjež...čist pakt sa đavolom
  • Predragg

    03.09.2017 18:44
    Nisam mogao verovati,(procitao u hrvatskom tisku),mali privatnik...dugovala mu ogromna firma,velik novac za isporucenu robu-usluge...hteo da naplati ...njihovi vrednosni papiri nistavni,neupotrebljivi...porezna ga blokirala...banka saznala za blokadu i silom(nekakvih,pravila ,zakona),zahtevala da im se kredit isplati u potpunosti (sve preostale rate odjednom) plus konfiskovali masine+automobil) i odmah. Banke-gore od mafijasa .
  • Joca

    03.09.2017 17:28
    kredit ili zivot
    Klasicna zelenaska klima je stvorena,digni kredit mi te gusimo i na kraju plenimo stan. Na put ovakvom poslu mora stati drzava i stititi svoje gradjane a ne strane banke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.