Dolazak ruskih firmi podigao cene zakupa stanova i do 40 odsto

Ukrajinska kriza dovela je veliki broj ukrajinskih i ruskih državljana u Srbiju.
Dolazak ruskih firmi podigao cene zakupa stanova i do 40 odsto
Foto: 021.rs

Rentiranje stanova je poskupelo, jer vlasnici ruskih firmi sele svoje poslovanje i sve zaposlene kod nas, prenosi N1.

"Velika je potražnja od strane ruskih državljana, oni mahom sele IT firme i dovode ih ovde, kao i svoje zaposlene", kaže Dijana Denčev iz City experta.

Kako dodaje, jedna firma vuče sa sobom i više od 50 porodica. Dosta je velika potražnja, a što se tiče cena, zakup je drastično skočio, do 40 odsto.
 
"Mogu reći da je to veoma nezahvalno za naše građane, jer naša platežna moć nije toliko jaka. Primera radi, nekretnina na Vračaru, oko 50 kvadrata, jednoiposoban stan, namešten, koštao je do sada od 450 do 650 evra, a sada je preko 800 evra", navodi Denčev. 
 
Fokus su, kaže, Beograd, Novi Sad i Niš. 
 
"Ne biraju mesto, važno im je da se odmah usele, a najčešće biraju centar grada i kondominijume, WEST 65, Beograd na vodi, Blok A... Naša agencija je za mesec dana ruskim državljanima izdala preko 500 stanova", kaže Denčev za N1.
 
Kako navodi, ugovori o zakupu se potpisuju na godinu dana, a očekuje se da se oni u Srbiji zadrže i duže, odnosno utisak je da nisu tu na kratak vremenski period.
  • Miloš

    30.04.2022 23:09
    Čiste špekulacije
    Da da to je razlog za "opravdano" podizanje cena ispregradjivanih memljivih stanova sa zastakljenim terasama u zgradama starim 50 godina bez lifta. Ruski IT sektor bira samo najbolje :D Očigledno je pukao balon i ovo je poslednji trzaj špekulanata da navaraju srpsku sirotinju. Ovde je potrebna provera svih kupoprodajnih ugovora za nekretnine u poslednje 3 godine i nacionalizacija svih nekretnina kupljenih prljavin novcem bez legalnog porekla!
  • Ana

    30.04.2022 14:33
    naduvano
    Sami agenti za nekretnine stavljaju oglase predstavljajuci se kao Rusi programeri koji za stan sa jednom spavacom sobom traze do 500 eura. I onda se svi stanodavci pomame da mogu da ocekuju tolike pare za njihov stan. Smesan mi ovaj agent sto kaze da mu ja zao nasih gradjanja :))))) A same agencije se bave preprodajom stanova i jos naplate proviziju iako su sami vlasnici stana. Njima najbolje kad dolaze izbeglice, masovan priliv nove klijentele kojoj treba posrednik. Samo da taj rat jos potraje i da se Rusi nikad ne vrate kucama ili produze u EU.
  • Salamander

    30.04.2022 10:59
    Nastavlja se...
    te porodice će se razmnožavati i sticati srpsko državljanstvo, što će povećati natalitet Srba, a kako nam je genetika gotovo jednaka. A i inače, prastari Sorabi sa Bliskog istoka naselili i Rusiju, transformisali se preko Sibira, prešli Beringov moreuz, naselili severnu i južnu Ameriku, transformisavši se u plemena Apača, Sijuksa, Maja, Acteka, te davši pobočne grane od kojih su nastali Eskimi i Anunaki.
    To je davnašnji plan opkoljavanja planete i planetarne borbe za investicione m2.
    Stoga se i širi Sorabska Investiciona Crkva (SIC).
    Sveštenstvo SIC odavno radi u tajanstvenosti politikantskih kuloara (PK).
    Oni se finansiraju skupljanjem žutih nosnih dijamanata, na sednicama čačkača noseva, najnaprednije nakupine PK.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija