Preminuo pisac Ernesto Sabato

Argentinski pisac Ernesto Sabato, autor romana "Tunel", "O junacima i grobovima" i "Abadon, anđeo uništenja" umro je danas u 99. godini.
Argentinski pisac Ernesto Sabato, autor romana "Tunel", "O junacima i grobovima" i "Abadon, anđeo uništenja" umro je danas u 99. godini.

Sabato je bolovao od bronhitisa, ali se uzrok smrti ne zna, javili su argentinski mediji.

Ernesto Sabato bio je školovani fizičar pre nego što je postao pisac, a napisao je svega tri romana - "Tunel" iz 1948. godine, "O junacima i grobovima" iz 1961. i "Abadon, anđeo uništenja" iz 1974. godine, sa kojima je stekao kultni status.

Poznat po svojoj ćeli, zatamljenim naočarima, brkovima i raskopčanim košuljama, Sabato je bio heroj za mnoge u Argentini.

Po završetku vojne vlasti u Argentini 80-ih, Sabato je bio izabran da predsedava Nacionalnom komisijom za nestale koja je istraživala sudbinu desetina hiljada Argentinaca koji su nestali u periodu 1976-83. godine.

Komisija je sakupila 50.000 stranica jezivih dokaza o sistematskom kidnapovanju, mučenju i silovanju svih koji su bili osumnjičeni da podržavaju levičarsku gerilu.

Sabato nikada nije pripadano nijednoj političkoj partiji i nije uživao što ga mladi u Argentini kuju u zvezde.

Prihvatio je nadrealizam i napustio nauku zarad pisanja.

Njegov prvi roman "Tunel" pozdravljen je po izdavanju kao egzistencijalistički klasik i voleli su ga, između ostalih, i Tomas Man i Alber Kami.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.