Pronađen par iz doba Trojanskog rata?

Arheolozi u Turskoj pronašli su ostatke muškarca i žene za koje se smatra da su umrli 1.200 godine pre nove ere, u vreme legendarnog Trojanskog rata koji je zabeležio Homer. Vođa istraživanja, profesor univerziteta u Tubingenu Ernst Pernika, izjavio je da su tela pronađena u blizini odbrambene linije u Troji.

Ovo bi takođe moglo ići u prilog tezi da je donje područje Troje bilo veće krajem Bronzanog doba nego što se pre mislilo. "Ukoliko se potvrdi da su tela iz 1.200 godine p.n.e, to znači da su ti ljudi živeli u doba Trojanskog rata", rekao je Pernika.

On je dodao da su arheolozi pored tela pronašli grnčariju kojoj su nedostajali donji delovi, a potvrđeno je da je ta grnčarija iz 1.200 godine p.n.e. Pernika je takođe istakao da je par mogao biti sahranjen i 400 godina kasnije, na lokaciji koju arheolozi zovu Troja VI ili Troja VII, što se odnosi na različite slojeve ruševina grada.

Drevni grad Troju, smeštenu na severozapadu današnje Turske kod Dardanela, otkrio je 1870-tih godina nemački arheolog Hajnrih Šliman.

 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.