Peticija za oslobađanje Polanskog

Više svetski poznatih režisera, glumaca i umetnika potpisalo je peticiju za "momentalno oslobađanje" Romana Polanskog i kritikovalo "policijsku klopku" koja je, kako smatraju, u Švajcarskoj postavljena francuskom režiseru.
Među prvim potpisnicima peticije su Kosta Gavras , Vong Kar-Vaj, Monika Beluči, Fani Arden, Etore Skola, Marko Belokio, Đuzepe Tornatore i Abderahman Sisako.Peticiju su potpisali i Toni Gatlif, Pjer Žolive, Paolo Sorentino, Mikele Plasido, Barbet Šreder, Žil Žakob i Bertran Tavernije. Tekstu peticije podršku su dali i Francuska kinoteka, Međunarodni filmski festival u Kanu i brojna francuska filmska i umetnička udruženja.

"Sineaste i autori i Francuske, Evrope, SAD i celog sveta žele da izraze svoje zaprepašćenje", navode potpisnici peticije i dodaju da je za njih "neprihvatljivo da se jedna međunarodna kulturna manifestacija, koja ukazuje čast jednom od najvećig savremenih režisera, pretvori u policijsku klopku".

Francuski režiser poljskog porekla uhapšen je u subotu u Cirihu, po američkom nalogu izdatom pre 31 godinu zbog seksualnog odnosa s jednom trinaestogodišnjom devojčicom. Polanski je na festivalu u Cirihu trebalo da primi nagradu za životno delo. Polanski (76) je pobegao 1978. godine iz SAD pošto je prethodno priznao krivicu a od tada ne sme da kroči na američko tlo.

Režiser klasika kao što su "Kineska četvrt", "Rozmarina beba" i "Pijanista" iz 2002. za kojeg je dobio Oskara, poslednje tri decenije živi u Francuskoj.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti