Od kolevke pa do groba najlepše je đačko doba

Gledao sam jednu emisiju u kojoj je gostovao i Vojislav Šešelj.

Piše: Milan Ceković

Sam naziv emisije tvrdi da toga nema, a to tvrde i predstavnici vlasti. Neki drugi tvrde da toga ima. To nešto je - cenzura.

U toj emisiji, Šešelj je tvrdio da Tomislav Nikolić uveliko priprema teren u nameri da u ovom životu i doktorira. Nisam se iznenadio. Verujem da je to moguće. S obzirom da kada god nam se obrati premijer, istakne da je bio marljiv student, da se zatvarao u sobu, da nije učio iz skripte, nego danima iz obimnih knjiga (a ne debelih, jer debele su svinje, a ne knjige), onda ne čudi ambicija predsednika da sledi mlađanog kolegu i pod stare dane bude marljiv. Doktorirati i otići u penziju, racionalnije je, nego diplomirati i postati predsednik države, mada ovo drugo je dokaz da mašta baš može svašta. Kad nešto želite, baš želite, ostvaruje se.

Evo, Ivica Dačić je krenuo na kurs iz engleskog jezika, ali je neophodno bilo da pre toga postane ministar inostranih poslova. Kad ste ministar unutrašnjih poslova, poželjno je da vas niko ne razume, ali za inostrane poslove, malo engleskog nije na odmet. Dakle, kada žarko želite da postanete poliglota, može vas zadesiti kolateralna korist - učenje jezika od ljudi sa najvišim inostranim funkcijama.

Predsednik naše države je mudar čovek, on je shvatio da je najbolje učiti pod stare dane. Zašto? Najbolji odgovor je mladi i marljivi Aleksandar Vučić. Momak je učio, učio i samo učio, bio je nezadovoljan kada dobije devetku, ali ni to nije bilo dovoljno da shvati suštinu pada Berlinskog zida, već je suštinu te građevinske destrukcije shvatio 20 godina kasnije. Ako on tako superioran, posle tolikog učenja, nije shvatio šta znači rušenje zida između dve Nemačke, šta nama ozbiljnim smrtnicima ostaje?  Kada ćemo mi shvatiti sve ono što je odavno trebalo da shvatimo?

Dobro, mi smo sitna raja, obični građani, đaci ponavljači ili površne bubalice, i ne treba od nas očekivati veliki uspeh. Ionako je učenje nekada samo bespotrebno mučenje. Sve se može postići i kasnije, od pedeset i neke pa nadalje. Predsednik je svetao primer koncepta "Lifelong learnig", toliko svetlosti jasno obasjava naš put u bolje sutra. Sede kose su tu da uče, shvate i prihvate. Mladost je emotivna, kane tu i po koja suza, drekne se kad treba i ne treba, poveruje se u idola, i raznorazne ludorije se prave. Sa učenjem ne treba žuriti. Mlad čovek je katkad ždrebe, trči pred rudu i slepo veruje u naučeno. Treba prvo formirati kritičku svest, obrijati brke nekoliko puta, malo juriti za sojkama, odraditi par poslaničkih mandata, steći prijatelje profesore, pa sesti i učiti. To je prava životna škola.

U svakom slučaju, u Srbiji, mnogi nešto uče i to učenje je fascinantno povezano sa praksom. Studira se na visokim funkcijama, a kada se tom procesu dodaju i toliki strani savetnici, Srbija je kao neki veliki otvoreni univerzitet, na kojem predaju i strani predavači. Građanima samo ostaje da prate predavanja ovih koji uče i pokupe po koju diplomu. Nema smisla nemati diplomu. Bezveze je za života bar jednu diplomicu ne na’vatati, kako-tako. Diplomica hrani sujetu, ulepšava zid i zvuči super kada je spomenete u nekom društvu. Još ako ste član prave stranke, ko zna koja sreća može da vas takne.

Učiti, učiti i samo učiti. A da, trebalo bi znati, korisno je, najvažnije je naučiti kako zaboraviti nečije mladosti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.

Naprednjački ktitori Limana

Lutali su limanski vernici decenijama kroz blokove kao kroz pustinju, tražeći zaklon od socijalističkog betonskog đavla. Obećano mesto čekali su strpljivo, a onda su došli oni - naprednjački ktitori.