Biće pobeda kad kapiten počne da leti

Tim rekreativaca koji svaki dan odlazi na basket, pokušava da pobedi, ali im ne ide.

Piše: Milan Ceković

Zašto? Zato što je lopta non-stop kod kapitena, koji je i trener, i uprava, i sve. On šutira iz svih pozicija, često bez ikakvog rezona, skače i kad treba i kad ne treba, pravi faulove i u odbrani i u napadu, procenat šuta mu je sve gori, deluje borbeno, ali ga iscrpljuje tako intezivna igra, a na saigrače ne sme da se osloni, jer su pogubljeni na terenu.

Ne znaju ni pravila igre, ali vole da galame. U toj galami niko više ne obraća pažnju na suštinu pomenute igre. Kapiten je par puta asistirao, ali su saigrači na ziceru promašili. Dakle, o bilo kakvoj kreativnoj igri sa puno dodavanja iluzorno je govoriti. Igrači u svojim izjavama tvrde da im je jasno da bi loptu trebalo ubaciti u koš, ali ne žele da priznaju da ne znaju kako to da učine. Čak, neki od igrača imaju nekakve papire da su prošli kroz košarkaške kampove i škole, ali je sve više komičnih situacija u trenucima kada neko od njih uhvati loptu.

Tada nastaje panično lelujanje po terenu, lopta u njihovom posedu kao da je vrela i odmah se kao takva dobacuje kapitenu. Neprecizno. Kapiten kada ga niko ne napada deluje kao neko ko ume da tapka loptu, ali čim se neko od protivnika približi nastaje neshvatljiva nervoza i nelogični potezi. U želji da pobedi po svaku cenu, sad već bez daha, ispucava lopte sa polovine terena. Ono, ako uđe - uđe.

U trenucima očaja i frustracije, pokušava da rotira saigrače, da na’vata neko pojačanje od bivših profesionalaca, ali ništa to ne vredi, jer nikome se od tih njuški više ne izgara na terenu za tako slabu ekipu, u tako slabom takmičenju. Veteranima nije više do igre, oni bi da drže predavanja o tome kako bi trebalo da se igra, a kapitenu treba neko ko će da skoči, ukrade loptu i postigne koš kada niko to ne očekuje. Tim se, dakle, sveo na solo tačku i na nekakve najave da pobede tek slede.

Iako je tim izgubio mnoge utakmice koje je kapiten najavio kao sigurne pobede, publika i dalje veruje da tim može da se uigra, da pronađe rešenja u napadu i da angažovano odigra u odbrani. Publika umorna od mnogih poraza, željna pobeda, verno, navija. Očekuje da kapiten skoči sa polovine terena, preleti protivničku odbranu i zakuca. Očekuje da za godinu-dve, kapiten poboljša procenat šuta od koša do koša i da bez utroška prevelike energije postiže poene, i da istog časa formira bedem u odbrani.

Publika to očekuje, a kapiten toliko ubeđuje i publiku i sebe da to može, da više nikoga, od onih opreznih stručnjaka, ne čudi to što kapiten veruje da će se niz velikih pobeda tek dogoditi. Da situacija bude još zanimljivija, kapiten je neke poraze u svojim izjavama predstavio kao utakmice u kojima je igra bila toliko dobra, da nijedna ekipa pre tako maštovito nije igrala. Što je možda i tačno, ukoliko se mašta uzme kao ključni faktor.

Uglavnom, čekaju se pobedničke godine, a koš razlika na početku ove je već -72 poena. Iz utakmice u utakmice minus se uvećava, ali priče o trofejima ne jenjavaju. Kapiten veruje da predvodi šampionski tim, koji igra najbolji basket u istoriji malog igrališta na periferiji velikog sveta. U svakom slučaju, prezentovana igra je već uveliko postala deo istorije.

  • Zabezeknuta

    01.03.2015 07:15
    Kapiten na ladju
    Bravo za tekst.Kapiten će se vaditi na žutu štampu i ostaće kapiten dok svi igrači i sva publika ne popadaju.
  • Strani dopisnik

    23.02.2015 12:59
    Kapiten je imao i plan B...
    ...da dovede strane plaćenike, tzv. profesionalce, ali...E, neki nisu želeli da ruše sopstveni imidž i reputaciju, a oni kvalitetniji i drskiji više vole da se promovišu na značajnijim nevukoje**nama. I, koliko sutra, kapiten će da se vrati u svoj pogon za produkciju magle.

    Vest iz budućnosti:2019, dve godine pre nego nam bude bolje u vojvođanskim močvarama radi se nastavak horora The Fog, Radni naziv filma je The Fog Strikes Back-Scenario i regie Al Wolf The Little, Gl.ženska rola Dawna WeHighloving Gl.muška rola Dawnn Babik. Supporting role: Officer Slinik
  • Kapiten

    23.02.2015 10:59
    bez iskustva
    Kapiten je promenio sve moguće dijametralne i antagonističke, ofanzivne i defanzivne formacije, taktike i klubove dok nije pronašao tim gde će baš on biti kapiten. Takav tim mora biti sastavljen od diletanata i loših igrača pošto kapiten nema nikakvih iskustava ni rezultata u svojoj karijeri i ne može biti kapiten ozbiljnim igračima. Kapiten pokušavajući da sakrije problem koji je u njemu beskrajno menja svoje brojne slabe igrače ali publika jasno vidi da to ne donosi nikakve rezultate dok tim na tabeli tone sve dublje i gubi svaku utakmicu. Jasno je da je neophodna promena kapitena ali kapiten se sa tim nikako neće složiti. Dok navijači ne preskoče ogradu i ne utrče u teren naš tim ne može da se spase ispadanja. Osim verne publike niko drugi ne može da pomogne ekipi. Netalentovani aktuelni kapiten je na dobrom putu da bude zapamćen kao najgori u istoriji. Traka mu mora biti oduzeta po hitnom postupku u suprotnom je nestanak kluba neizbežan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.

Naprednjački ktitori Limana

Lutali su limanski vernici decenijama kroz blokove kao kroz pustinju, tražeći zaklon od socijalističkog betonskog đavla. Obećano mesto čekali su strpljivo, a onda su došli oni - naprednjački ktitori.

Reko mi Saša sa interneta

Tumarajući učmalim hodnicima interneta neretko naletim na smeće koje ljudi razvlače kao dokaz neke užasne nepravde koja se nad njima sprovodi.

Valuta pokazuje čije je Kosovo

Nekoliko dana pred kraj 2023. godine, Nacionalna banka Kosova je obznanila da od 1. februara neće tolerisati plaćanja u dinarima.

Vidite da može drugačije

Nedavno sam pisao da je potpuno normalno da poslodavac koji smatra da ne posluje zadovoljavajuće i nema dovoljan obim posla, može da otpusti deo radnika koje smatra za višak.