I bez medalje zadovoljstvo nastupom srpskih plivača u Pešti

Na svetskom plivačkom prvenstvu u Budimpešti videlo se da imamo grupu takmičara međunarodnog nivoa, a ne tako davno plivači iz Srbije nisu ni pomišljali da učestvuju na nadmetanjima najvišeg ranga.

Piše: Živan Lazić

Mnogi su povratak osmočlane plivačke ekipe Srbije sa Svetskog prvenstva bez medalje doživeli kao neuspeh.

Pre dvanaestak godina Milorad Čavić počeo je da nas navikava na odličja, potom je usledio uspeh Stjepanovića. Obojica iz porodica naših ekonomskih migranata, živeli su i plivački se razvijali u stranim klubovima i pod nadzorom tamošnjih stručnjaka.

Jednom je u prsnom stilu bljesnula i Pančevka Nađa Higl, te smo počeli pomišljati da smo rođeni i za uspehe u bazenu.

Nekada bejasmo samo "turisti"

Zaboravili smo da je realan domet naših plivača dosta niži u odnosu na Čavićev niz medalja. Međutim, i sadašnja plivačka četa uspešno se nosi sa vodećim svetskim takmičarima.

U Pešti su svi naši sportisti postigli ili lične rekorde ili rezultate u rangu svojih najboljih. Niko nije podbacio, pa je izvesno da je forma dobro tempirana. Videlo se da mlađi momci imaju prostora i za dalji napredak.

Budimo realni, decenijama su plivači iz Srbije bili preslabi da bi se pojavili čak i na evropskom prvenstvu.  Nisu bili značajni ni za (skromni) jugoslovenski nivo. Kada bi povremeno okušali sposobnosti, delovali su kao "turisti“", zauzimajući dvadeset i drugo mesto na kraćim, a trideset i treće na dužim deonicama.

Samo tridesetak plivača

Za Čavićem se pojavila i u Srbiji talentovana ekipa i uspešno razvila u solidne plivače međunarodnog ranga. Silađi i Lenđer su i u Pešti imali dobar nastup, a za njima stasava još mlađa generacija talentovanih. Stjepanović je neka vrsta spone između dve generacije i stoga smo u Pešti bili brojni kao na retko kom plivačkom šampionatu.

U Srbiji jedva da ima tridesetak mladića i devojaka koji se ozbiljno bave plivanjem. Toliko u Mađarskoj ima svaki od četrdesetak jačih klubova, pa ne čudi onda što naši susedi, inače i naši sportski učitelji, redovno osvajaju pregršt plivačkih medalja - u Budimpešti osam, od čega dve zlatne.

Štafete iz snova

Ostalo je nezapaženo da je naša štafeta 4x100 slobodno sa 3:15,84 osvojila deveto mesto, dok je na 4x200 bila petnaesta. Do sada nezabeležen uspeh, a ima izgleda da na narednim nadmetanjima imamo i solidnu štafetu 4x100 mešovito.

Bio bi to veliki uspeh omanje grupe srpskih plivača i njihovih vrednih trenera. Za medalje je, pak, neophodno iznaći i razviti izuzetne talente, imati mnogo razvijenije sve segmente plivačkog sporta. U zemlji gde je plivanje decenijama bilo na margini, solidan nastup u Budimpešti, oko polufinala, zadovoljavajući je rezultat.

  • Anonimus

    31.07.2017 09:55
    Realan i korektan osvrt na netom završeno svetsko prvenstvo u plivanju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.

Naprednjački ktitori Limana

Lutali su limanski vernici decenijama kroz blokove kao kroz pustinju, tražeći zaklon od socijalističkog betonskog đavla. Obećano mesto čekali su strpljivo, a onda su došli oni - naprednjački ktitori.

Reko mi Saša sa interneta

Tumarajući učmalim hodnicima interneta neretko naletim na smeće koje ljudi razvlače kao dokaz neke užasne nepravde koja se nad njima sprovodi.

Valuta pokazuje čije je Kosovo

Nekoliko dana pred kraj 2023. godine, Nacionalna banka Kosova je obznanila da od 1. februara neće tolerisati plaćanja u dinarima.

Vidite da može drugačije

Nedavno sam pisao da je potpuno normalno da poslodavac koji smatra da ne posluje zadovoljavajuće i nema dovoljan obim posla, može da otpusti deo radnika koje smatra za višak.

Ginekološka apstrakcija

Nije prošlo ni nedelju dana od događaja u Sremskoj Mitrovici kada je jedna "mala" Marica svojim statusom na Fejsu viknula usred snežno zavejane doline i pokrenula lavinu.