Matić: Boba je previše sebe dao za jedan život

Pismo saučešća povodom iznenadne smrti direktora Radija 021 Slobodana Bobe Stojšića, stiglo je i od njegovog prijatelja i saborca Verana Matića.
Matić: Boba je previše sebe dao za jedan život
Foto: 021.rs
Pismo prenosimo u celosti:
 
Drage koleginice i kolege,
 
Primite najiskrenije saučešće povodom nenadoknadivog gubitka. Tih, nenametljiv, uspešno je vodio i razvijao Radio 021 na sebi svojstven način.
 
Pripadao je manjini, neostrašćenima, a retkost je predstavljala njegova stalna potreba za izgradnjom mostova.
 
Iako u godinama koje nisu baš za umiranje, savladani izazovi devedesetih, novi izazovi u poslednjih sedamnaest godina i neprestana 24/7 borba za slobodu govora, nezavisnost medija, stalno širenje tog prostora kroz mrežu u Vojvodini i kroz Asocijaciju nezavisnih elektronskih medija, stalno traženje održivih poslovnih modela, uzeli su svoj danak, tako da se može reći, i figurativno i bukvalno, da je Boba dao svoj život u toj borbi.
 
Nezavisno, slobodno novinarstvo, nije opasno samo zbog toga što možete biti najčešće nekažnjeno fizički napadnuti, oklevetani bez mogućnosti da se zaštitite, već životno može ugroziti i nestabilno, neregulisano tržište sa previše medija koji postoje bez ikakve biznis i programske logike, raspodela marketinškog kolača bez poslovne već političke logike, raspodela sredstava za finansiranje društveno odgovornih, profesionalnih sadržaja medija, generalno neprijateljski odnos prema slobodnom, nezavisnom, prema javnom servisu u medijima.
 
I sam ambijent kao da je podešen da oteža ionako tešku poziciju svih koji nastoje da promovišu kulturu tolerancije, suživota u multinacionalnim zajednicama. Da stalnu promociju vrednosti demokratije, čovečnosti, solidarnosti, humanosti, učini da se ta aktivnost shvata kao negativna, a ne kao ona koju treba podsticati i nagrađivati.
 
Boba Stojšić je u nastojanju da ostane privržen principima zbog kojih je osnovao Radio 021, i sve ostale institucije koje je vodio ili učestvovao u njihovom radu, jednostavno previše dao sebe, za jedan život.
 
Verujem da će Radio 021 opstati na temeljima koji su čvrsto postavljeni.
 
Bobi slava i mir. Uradio je sve što je mogao, i više od toga.
 
Bobinoj porodici, najdublje saučešće i ljubav svih onih koji su voleli i cenili ono što je on činio i stvorio.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.

Naprednjački ktitori Limana

Lutali su limanski vernici decenijama kroz blokove kao kroz pustinju, tražeći zaklon od socijalističkog betonskog đavla. Obećano mesto čekali su strpljivo, a onda su došli oni - naprednjački ktitori.

Reko mi Saša sa interneta

Tumarajući učmalim hodnicima interneta neretko naletim na smeće koje ljudi razvlače kao dokaz neke užasne nepravde koja se nad njima sprovodi.

Valuta pokazuje čije je Kosovo

Nekoliko dana pred kraj 2023. godine, Nacionalna banka Kosova je obznanila da od 1. februara neće tolerisati plaćanja u dinarima.

Vidite da može drugačije

Nedavno sam pisao da je potpuno normalno da poslodavac koji smatra da ne posluje zadovoljavajuće i nema dovoljan obim posla, može da otpusti deo radnika koje smatra za višak.

Ginekološka apstrakcija

Nije prošlo ni nedelju dana od događaja u Sremskoj Mitrovici kada je jedna "mala" Marica svojim statusom na Fejsu viknula usred snežno zavejane doline i pokrenula lavinu.