Zamalo nobelovci

Iako je bilo nagoveštaja da će Dačić sa Tačijem podeliti Nobelovu nagradu za mir (možda se pridruži i Ketrin Ešton) izgleda da je to nemoguća misija.

Piše: Milan Dobrosavljev

Nije baš tako nemoguća ako se setimo da su je dobili Jaser Arafat i Menahem Begin nakon ozbiljnih ratova, krvoprolića, hiljada žrtava i svetskog terorizma.

Dačiću i Tačiju nedostaje da poentiraju pa da se onda nadaju. Prošlonedjelni lokalni izbori nisu poen za obojicu. Ti izbori na Kosovu svedoče da ni jedna ni druga vlast nisu domislile scenario. Bez obzira što naši mediji tvrde da incidenti na izborima neće ugroziti pregovarački put i priključivanje Srbije Evrpskoj uniji, ima osnova za sve veći skepticizam. To važi i za vlast na Kosovu.

Podsetimo se šta je prethodilo izborima. Pre svega ozbiljna kampanja Beograda da se na izbore izađe i glasa za zajedničku srpsku listu. U kampanji su se isticali podjednako i premijer i vicepremijer. Vulina ne bih da spominjem. Uspeli su da nagovore i njegovu svetost patrijarha da pozove sve Srbe na izbore da bi spasili čast Obilića.

Mediji, kako štampani tako i pisani, u horu su pozivali Srbe sa severnog dela Kosova da je kucnuo čas: biti ili ne biti. O televizijama da ne govorim. Koliko znam medijski prostor Srba na Kosovu je ograničen na ove medije. Odgovorni političari pretilu su: Ako hoćete plate i svu drugu pomoć koja je do sada nemilice stizala vaša je obaveza da izađete na izbore i glasate kako vam se kaže.

Izgledalo je da je teren sondiran i da će se sve odvijati po planu. Na nesreću režisera ove priče na dan izbora do 17 h izašlo je svega 5,5% birača i prema ozbiljnim procenama svega 1,5% Srba. Tada stupaju na scenu bojkotaši. Uleću na biračka mesta. Uništavaju izborne materijale, uništavaju glasačke listiće, biračke spiskove... Izbori postaju neregalarni. Navodno iza svega stoji republički poslanik Marko Jakšić, poslanik DSS u Skupštini Srbije. Nedo Bog da branim DSS-ovce, ali moram da se zapitam: Zašto bi oni to radili?

Zato što su oko 17 po podne shvatili da im je bojkot propao?! Naprotiv, u to vreme bilo je jasno da je bojkot uspeo. Sledeći zaključak je da te incidente nisu napravili "bojkotaši" nego neko drugi. U medijima se o ovoj temi slabo govori. Stidljivo se kaže da su to učinili "navijači" Zvezde. Ko je njih inspirisao i motivisao? Pa nisu Partizanovci?!

Zna se ko je jedan od glavnih "Zvezdaša".

  • Detlef

    07.11.2013 09:33
    Milane, Milane
    Nestašni Milane, čemu takav tekst? Je l' te otrovne strelice idu ka Aleku? Ti ili nešto sumnjaš ili nešto znaš što mi ne znamo.
    P.S. Moj drug priča da iza svega stoji Kusturica!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.

Naprednjački ktitori Limana

Lutali su limanski vernici decenijama kroz blokove kao kroz pustinju, tražeći zaklon od socijalističkog betonskog đavla. Obećano mesto čekali su strpljivo, a onda su došli oni - naprednjački ktitori.

Reko mi Saša sa interneta

Tumarajući učmalim hodnicima interneta neretko naletim na smeće koje ljudi razvlače kao dokaz neke užasne nepravde koja se nad njima sprovodi.

Valuta pokazuje čije je Kosovo

Nekoliko dana pred kraj 2023. godine, Nacionalna banka Kosova je obznanila da od 1. februara neće tolerisati plaćanja u dinarima.

Vidite da može drugačije

Nedavno sam pisao da je potpuno normalno da poslodavac koji smatra da ne posluje zadovoljavajuće i nema dovoljan obim posla, može da otpusti deo radnika koje smatra za višak.

Ginekološka apstrakcija

Nije prošlo ni nedelju dana od događaja u Sremskoj Mitrovici kada je jedna "mala" Marica svojim statusom na Fejsu viknula usred snežno zavejane doline i pokrenula lavinu.