Da li je menadžment značajan i zašto je ismejan?

Osnovni cilj svakog pristojnog obrazovnog procesa nije da se zaliva bašta mediokritetstva, već da se unapredi društvo tako što se kroz smislen sistem pomaže ljudima da formiraju kritičku svest, realizuju svoje potencijale, usmere ih kao odgovarajućim profesijama (jer promašena profesija je gotovo robija) i da se iz te koncentracije mladosti, između ostalog, iznedre pravi lideri.

Piše: Milan Ceković

Ko je lider? Lider je čovek koji predvodi ljude, a između "upravljanja" i "predvođenja" ljudi, postoji drastična filozofska, strategijska i operativna razlika. Lider zna da je pravi čovek na pravom mestu dragocenost, a ne jednokratan uložak ili šraf, koji se pomahnitalo zavrće do pucanja. Lider je harizmatičan motivator, hrabar, sposoban i dobronameran čovek.

Danas su nam, možda više nego ikada, potrebni energični, inteligentni, obrzovani, ali pre svega hrabri i dobronamerni ljudi. Dobronamernost nije instant akcija i šibicarstvo, već želja da se ostvare ciljeve širi od ličnih interesa.

Pravi lider je čovek svestan značaja Saveza velikih umova, a taj Savez nije grupa malodušnika, minera i osoba koje svoju nevericu i strahove isturaju kao odbrambeni mehanizam ispred svake proaktivne ideje. Savez velikih umova je jedinstvo različitosti, koje se postiže afirmacijom principa  komplementarnosti. Šta to znači?

Članovi tima se po svojim temperamentima, znanjima, veštinama i sposobnostima razlikuju, tako različiti se dopunjuju i dele zajedničke vrednosti. Usmereni su ka istim ciljevima i u tom procesu jedni od drugih uče. Predvodnik takvoog Saveza nije najpametniji na svetu, već čovek koji je spreman da podeli znanje, usvoji nove informacije i podstakne konstruktivne konflikte. Članovi Saveza velikih umova znaju da kritika nije mržnja, već da je gledanje na problem iz različitih perspektiva put ka uspehu.

Svi u Savezu velikih umova znaju da je neophodno da neko postavi crveni tepih, ne bi li se neko drugi njime prošetao, da srknuti kafu znači da je istu neko skuvao, da onaj što ređa cigle nije bitniji od onoga što meša malter, jer jedino se kula od karata može sagraditi ukoliko bi svi da ređaju, a niko ne bi da meša i gura (ne razvijajte maštu previše, ovde se radi o principu zajedništva). Svrha svakog Saveza velikih umova su istinite vrednosti, a ne lažne cene!!!

Nasuprot ovom hilovsko-adižesovskom pristupu, nalazi se koalicija "Podobni", koja je osposobljena jedino da onesposobi sposobne. Ta koalicija ima sve više članova sa pokretne trake našeg nestajanja. Štancovani i maskirani lažnom lojalnošću, klimoglavački šminkaju mrtvaca i režiraju kadrove u kojima svi šmirajući lažu, tako što se smeškajući jedni sa drugima slažu. Brod ide ka steni, a mornari su opijeni!

Na našu tugu i žalost, Nebeska Avlija je zaparložena, jer se loši motivi i laž neprestano zalivaju. U takvim okolnostima jedino cvetaju sledbenici koji izuzetno prijaju dobropozicioniranim Narcisima. Hm, da… Dakle, jedna od funkcija svakog iole pristojnog procesa obrazovanja je da bude vetar u jedrima mladosti, ne bi li ona jednog dana hrabro i drugačije uticala na dešavanja u okruženju. Rezultat dosadašnjih metoda je car doteran do duvara.

No, pre nego bilo ko na nivou zgrade, firme, opštine ili države krene u dobronamernu akciju, neophodno je da beskompromisno formira Savez velikih umova, a to nije Savez stranačkih pajtaša, rođaka, kumica i kumova, već integrisan sistem najboljih, koji razvija ciljeve uz pomoć ljudi, a ljude razvija preko realizacije ciljeve. Ukoliko se to shvati, spasenje je moguće, sve ostalo je promašena tema zadatka koji je smisao postavio.

I za kraj, istina je, menadžment je najpre malo izvikan, zatim izlizan, a potom ismejan, ali svemu tome je doprinela loša selekcija i ekspanzija mnogih samoprozvanih i karikaturnih menadžera i menadžerki, ali to ne znači da menadžment nije značajan, ako mu se adekvatno priđe, a ne izopačeno i patološki motivisano. Menadžment treba izučavati zbog njegove svrhe, a ne da biste bili u nekakvom besmislenom trendu.

  • Mrvica

    26.11.2013 07:18
    I moja malenkost na veliku zalost poznaje nekoliko takozvanih menadzera, koji vedre i oblace. Izuzetno su bitni u svojoj struci, a izuzetno nesposobni da rade svoj posao. Da je sve postavljeno drugacije mozda bi i oni bili drugacije,ali...
  • volonter

    18.11.2013 15:31
    taxi
    Kod nas u Srbiji kad roditelji neznaju sta ce sa detetom ili ga zaposli kao taxistu ili ga upise na neki privatni "fakultet",pa sta neka bude dete menadzer kad vec nije nizasta drugo..!Svaka cast autoru,tekst je sjajan a poslednji pasus ja pogodio pravo u centar,bravo samo tako nastavi...!
  • Sanja

    18.11.2013 15:12
    Rukovodilac... hm Menadzer..
    Tuzno je, sto vec u srednjoj skoli postoji takozvani menadzment... a isto na fakultetima.. nikad nisam mogla da shvatim "fakultet za menadzment". Menadzer CEGA???
    Da bi se bio dobar menadzer ili rukovodilac, kako ja to volim da kazem, mora prvo da se poznaje jedna struka, pa tek onda da bi se njome upravljalo..
    Govorim iz iskustva, ali ne bi da duzim, nego cu reci: Deco, ucite se prvo nekom "zanatu" a tek onda proucite tehnike menadzerstva sa primenom na vasem "zanatu".
    U tom grmu lezi zec :-)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.

Naprednjački ktitori Limana

Lutali su limanski vernici decenijama kroz blokove kao kroz pustinju, tražeći zaklon od socijalističkog betonskog đavla. Obećano mesto čekali su strpljivo, a onda su došli oni - naprednjački ktitori.

Reko mi Saša sa interneta

Tumarajući učmalim hodnicima interneta neretko naletim na smeće koje ljudi razvlače kao dokaz neke užasne nepravde koja se nad njima sprovodi.

Valuta pokazuje čije je Kosovo

Nekoliko dana pred kraj 2023. godine, Nacionalna banka Kosova je obznanila da od 1. februara neće tolerisati plaćanja u dinarima.

Vidite da može drugačije

Nedavno sam pisao da je potpuno normalno da poslodavac koji smatra da ne posluje zadovoljavajuće i nema dovoljan obim posla, može da otpusti deo radnika koje smatra za višak.

Ginekološka apstrakcija

Nije prošlo ni nedelju dana od događaja u Sremskoj Mitrovici kada je jedna "mala" Marica svojim statusom na Fejsu viknula usred snežno zavejane doline i pokrenula lavinu.