Naučnici na piletu uzgojili nogu dinosaurusa

Čileanski naučnici otkrili su način da povrate praistorijske fizičke karakteristike dinosaurusa kod današnjih vrsta.
U eksperimentu "obrnute evolucije" istraživači su izmenili gene modernih kokoški kako bi izazvali razvoj nogu kakve su imali dinosaurusi, piše "Dejli mejl". Ti preci ptica nekada su imali fibulu, dugu spoljašnju kost u potkolenici, koja se u obliku cevi protezala sve do članka. 
 
Lisna kost, kako se još naziva, vremenom se toliko skratila da je postala kraća od tibije (potkolenične kosti), pa danas više nije povezana sa člankom. 
 
Naučnici su ustanovili da se u embrionalnoj fazi kod ptica razvija prvo fibula, kakva je postojala kod dinosaurusa. Ta kost se skraćuje u daljim fazama razvoja. 
 
U eksperimentu koji je izveo Hoao Boteljo u laboratoriji "Aleksandar Vargas" na Univerzitetu u Čileu, gen je izmenjen tako da je fibula ostala dugačka i povezana sa člankom, kao što je bila kod dinosaurusa.
 
Autor: 021

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).