Japanci izgubili satelit za posmatranje univerzuma

Japanska svemirska agencija (Jaksa) saopštila je danas da već dva dana nema kontakta sa satelitom za posmatranje univerzuma, koji je sredinom februara lansiran u svemir.

Agencija od subote nema komunikaciju sa satelitom Astro-H ili Hitomi. Ekipa od 40 tehničara mobilisana je da ustanovi problem, izjavili su izvori bliski japanskoj agenciji.

Jedan američki centar za svemirski nadzor naveo je da postoji mogućnost da se satelit razdvojio u nekoliko delova.

Satelit dug 14 metara, težak je 2,7 tone i u njemu se nalazi više od 20 ogledala s koncentrisanim rendgenskim zracima koji šalju slike prema drugim instrumentima - četiri teleskopa, dva detektora zraka i spektrometru.

Hitomi, projekat koji je koštao 31 milijardu jena (248 miliona dolara) trebalo bi da odgovori na pitanja o nekim misterijama univerzuma, poput: "kakvi zakoni fizike vladaju u ekstremnim uslovima" ili "kako nastaju crne rupe i kako utiču na neposrednu okolinu?".

To nije prvi japanski satelit tog tipa. Mnogi su lansirani od 1979. godine, a poslednji je bio Suzaku, 2005. godine.

Autor: Beta

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija