VIDEO: Snimljeno kako asteroid udara u Jupiter

Dva astronoma amatera snimila su kako asteroid ili kometa udaraju u Jupiter. Kosmički sudar odigrao se 17. marta, a snimili su ga Džon Mekeon i Gerit Kernbauer iz Irske i Austrije, koji su slučajno uperili svoje teleskope ka "najvećem kamenu Sunčevog sistema".
Na snimku se sa desne strane Jupitera nakratko vidi sitan bljesak, za koji je kasnije utvrđeno da se radi o udaru nebeskog tela.
 
"Imajući u vidu koliko je bljesak bio kratak i svetao, siguran sam da asteroid nije bio previše velik. Verovatno nekoliko desetina metara u prečniku", kaže astronom Fil Plejt.
 
Iako to ne zvuči toliko impozantno, Plejt objašnjava da treba imati u vidu Jupiterovu gravitaciju, koja je toliko jaka da je silina udarca 25 puta veća nego kada bi isti objekat udario u Zemlju.
 
Mekeon i Kernbauer isprva su bili skeptični i nisu hteli da pošalju snimke dok ne budu sigurni. "Nisam video najbolje, pa sam malo oklevao", rekao je Kernbauer.
 
 
 
Autor: RT

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija