Apple priznao koliki je rok trajanja njegovih uređaja

Uređaji kompanije Apple nisu napravljeni da traju dugi niz godina, a njihov životni vek je kraći nego što mnogi očekuju.

Najnoviji iPhone 6S, pa čak i nadolazeći iPhone 7, trajaće samo tri godine. Kompanija je odgovorila na pitanja u sklopu izveštaja objavljenog na njenoj zvaničnoj stranici.

"Kako bismo dobili podatke o upotrebi, mi merimo energiju koju proizvod troši po simuliranom scenariju. Dnevna upotreba je specifična za svaki proizvod i mešavina je stvarnih i modeliranih podataka. Prema podacima baziranim na prvim korisnicima uređaja, OS X i tvOS uređaji traju četiri, a iOS i watchOS tri godine", navodi se u saopštenju Applea.

Apple nije uzeo u obzir reciklažu i preprodaju uređaja u svojoj proceni. Međutim, kompanija očekuje da korisnici iPhonea svoj uređaj zamene nakon tri godine. S druge strane, korisnici skupocenog Mac kompjutera imaju četiri godine da zamene svoj uređaj.

Kompanija Apple u periodu od tri godine ponudi samo dve velike nadogradnje iOS-a za iPhone i iPad. Najnoviji operativni istem iOS 9 je doneo velike promene, a podržava ga čak i iPhone 4S, koji je proizveden 2011. godine.

Kada je reč o Mac kompjuterima, najnoviji OS X 10.11 El Capitan je kompatibilan s kompjuterima koji su proizvedeni još 2007. godine.

Spekulacije govore da Apple čini svoje starije mobilne telefone sporijim kad god se na tržištu pojavi novi iPhone. Prošle godine su se korisnici žalili da je njihov iPhone usporio nakon što su preuzeli iOS9.

Autor: 021

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija