Pet stvari koje treba izbrisati sa Facebooka

Pristankom korišćenja Facebooka vi pristajete da informacije o sebi podelite s društvenom mrežom koja će ih onda prodati oglašivačima. Sve što gledate i sve na šta kliknete beleži se na Facebookovim serverima, ali i vaš profil tu igra veliku ulogu.

Kao i Google, Facebookov poslovni model je jednostavan. On nudi svoje usluge besplatno, ali ti korisnici nisu Facebookovi klijenti. Facebookovi klijenti su kompanije i agencije koje plaćaju prikazivanje oglasa Facebookovim korisnicima, a Facebook to radi bolje od svih ostalih platformi jer o vama ima dosta informacija.

Njujork Post sugeriše da sledećih pet informacija o sebi treba odmah da obrišete, budući da se korisničko iskustvo neće previše promeniti:

1) Mesto gde živite

U slučaju da neko pristupi vašem profilu vaša bi im adresa mogla pomoći pri činjenju dodatne štete. Osim toga, precizna lokacija pomaže oglašivačima da vam serviraju još ličnije oglase. Ako baš želite da otkrijete svoju lokaciju, umesto tačne adrese navedite samo grad.

2) Mesto gde radite

Razlozi za uskraćivanje ove informacije isti su kao i slučaju mesta življenja, s tim da, kada ne navedete svoje radno mesto i istoriju poslovnih angažmana ostavljate mogućnost bivšim kolegama da vam potencijalno priušte neprijatnu situaciju.

3) Telefonski broj

Davanje Facebooku broj vašeg telefona je nešto na čemu društvena mreža insistira kako biste mogli bolje da zaštitite svoj nalog. Međutim, kada ga date Facebooku, putem vašeg broja ljudi mogu doći do vašeg profila, a to možda ne želite. Umesto davanja svog broja možete putem servisa kao što je Google Voice ostvariti sve sigurnosne opcije koje dolaze s davanjem broja Facebooku, ali bez potencijalnih problema.

4) Datum rođenja

Osim što ćete brisanjem datuma rođenja izbeći zahvaljivanje svim ljudima koji vam na Timelineu čestitaju, bićete u boljoj poziciji i da se zaštitite ako vam neko uđe u profil budući da je vaš rođendan bitna informacija kod provaljivanja u druge vaše naloge.

5) Stavovi i interesi

Objavljujte šta god želite na vašem Timelineu, ali kada vas Facebook pita za koga biste hteli da glasate na predstojećim izborima ili kojoj veroispovesti pripadate, možda je bolje da te informacije ne delite.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).