Severna Koreja napravila svoju društvenu mrežu koja je odmah hakovana

Prošle nedelje, tačnije u petak se u Severnoj Koreji pojavila stranica koja izgleda skoro isto kao Facebook: plave i bele boje s mogućnošću dodavanja prijatelja, postavljanja statusa, kao i pisanja komentara.

Ubrzo nakon što se pročulo da je ova stranica aktivirana, 18-godišnji student iz Škotske uspeo je da je hakuje.

Američki mediji pišu da je Endru Mekkin nakon provere stranice jednostavno kliknuo na link "Administrator" gde je uneo prilično jednostavno korisničko ime i šifru: "admin" i "password".

Odatle je imao potpunu kontrolu nad veb stranicom, a kako je rekao, mogao je da briše i suspenduje korisnike, promeni naziv veb stranice, cenzuriše određene reči, upravlja oglasima i čita e-poštu korisnika.

Prisustvo Mekkina uočeno je tek kada je promenio sadržaj jednog oglasa u kojem je napisao: "Uh, nisam napravio ovaj sajt, samo sam našao način za prijavu...@mckeany_".

Ubrzo nakon toga Mekkin je preimenovao veb stranicu u "Best Korea's Social Network". Trenutno je stranica nedostupna, a još nije poznato da li škotski haker i dalje ima kontrolu nad njom.

  • Andrej

    02.06.2016 12:05
    meanwhile
    U međuvremenu pravog administratora su pojeli izgladneli psi :p

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).