Naučnici žele da stvore veštački DNK

Grupa naučnika predložila je ambiciozan projekat stvaranja veštačkog ljudskog genoma, ili genetskog otiska, što će sigurno ponovo popdstaći rasprave o tome do koje mere ljudskih život može biti predmet genetskog inženjeringa.

Projektu, koji je idejno pokrenut na prošlomesečnom sastanku grupe naučnika na Harvardu, cilj je da kreira veštački genom koji bi se potom ispitivao u ćelijama u laboratoriji narednih 10 godina.

Cilj je, kako piše američki časopis Science, ubrzanje genetskih istraživanja.

Projekat "Human Genome Project-Write" predlaže grupa od 25 naučnika, genetičara s Harvarda, Jejla, Kolumbije, medicinskog fakulteta Džona Hopkinsa, Masačusetskog tehnološkog instituta i drugih institucija, i naglašava da im je namera da stvore celovite ljudske genome, ali bi se genetski zapisi koristili samo za eksperimente.

Laboratorijskim eksperimentima istraživali bi dejstvo genetskih mutacija, uz stvaranje sigurnijih matičnih ćelija za presađivanje organa. Naučnici pretpostavljaju da bi vremenom na taj način mogli da proizvedu genetske mutacije na životinjama, kao što su svinje, kako bi se njihovi organi mogli transplantirati čoveku.

Današnji stepen razvoja nauke omogućava stvaranje kraćih genskih zapisa, ali bi stvaranje celog ljudskog genoma bio izuzetno složen i skup proces. Naučnici se nadaju da će prikupiti 100 miliona dolara samo kako bi pokrenuli projekat. Ukupan trošak bio bi ipak manji od tri milijarde dolara koliko je stajalo mapiranje ljudskog DNK.

Naučnici tvrde da će u projektu od samog početka do kraja učestvovati javnost budući da je u njemu reč o osetljivim pitanjima etičke, društvene, pravne i religijske prirode.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija