Nova otkrića ukazuju na "rupe" u Ajnštajnovoj teoriji relativiteta

Podaci koje je nedavno objavila NASA donose potpuno novi pogled na brzinu kojom se širio univerzum i govore da je to 5 do 9 procenata brže nego što su naučnici mislili.
Ovo istraživanje moglo bi da ugrozi Ajnštajnovu teoriju relativiteta, koja je u poslednjih 100 godina stub kosmologije, i prikaže je kao nepotpunu. Istraživanje će se pojaviti u narednom broju časopisa "Astrofizikal Džurnal".
 
Najnovije informacije pristigle skupljanjem podataka koje je zabeležio i poslao teleskop Habl koji je izmerio udaljenost zvezda u čak 19 galaksija koje se nalaze iza galeksije Mlečni put.
 
Fizičar Adam Ris, predvodnik istraživanja, dobitnik je Nobelove nagrade 2011. godine za otkriće činjenica koje govore u prilog brzini širenja univerzuma i potvrđuje nagađanje da je ono mnogo brže od ustaljenog mišljenja.
 
"Počnete od krajeva i očekujete da ćete se sresti na sredini ukoliko vaši crteži i proračuni budu bili tačni. Međutim, došlo je do mimoilaženja. Krajevi se ne spajaju na sredini, i mi želimo da saznamo zašto je to tako. Ovo otkriće može biti od velikog značaja za otkrivanje prirode ove materije, o kojoj za sada malo znamo", rekao je Ris.
 
U četvrtak su naučnici predstavili novo otkriće koje je pokrenulo brojne hipoteze u vezi s pitanjem kakve su to materije za koje je dokazano da ne emituju svetlost i radijaciju čine 95 procenata kosmosa.
 
Nepoklapanje stare teorije sa novim otkrićima prouzrokovano je možda tvrdnjom de se univerzum sastoji od do sada nepoznatih subatomskih čestica koje se kreću velikom brzinom približnoj brzini svetlosti, što iznosi oko 300.000 kilometara u sekundi.
 
Druga teorija se vodi idejom "tamne materije" koja predstavlja misterioznu antigravitacionu silu koja "odguruje" galaksije što dalje jedne od drugih i otkrivena je 1998. godine, piše Gardijan.
  • Mislim

    17.06.2016 13:12
    da
    Mislim da je nužno da se pojavi neki "potpuniji" Ajnštajn, s obzirom na promenu tehnologija...........Ovom svetu su neophodni novi Ajštajni, Njutnovi, Tesle........ali pod hitno.
    Ne bi li otkrili i razumeli nove Zakone, čestice..............ili šta god drugo vezano za naše postojanje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).