VIDEO: Ruski prsten brani bolje i od biber-spreja

Ruski prsten sa tasterom za poziv u pomoć "Nimb", koji će obavestiti prijatelje ili ljude u blizini da se korisnik našao u nevolji, uživa sve veću popularnost na internetu.
Na Kikstarteru "Nimb" je napravio svojevrstan rekord jer je sakupio novac za realizaciju tog projekta tokom svega 18 sati.
 
Planira se da se prsten u prodaji pojavi 2017. godine i da košta od 75 do 149 dolara. 
 
Kako prsten funkcioniše
 
U slučaju opasnosti treba pritisnuti dugme i držati ga tri sekunde, nakon toga prsten će poslati SOS poruku sa GPS koordinatama unapred određenim kontaktima, ali i drugim korisnicima sistema. Prsten može da funkcioniše do dve nedelje bez dodatnog punjenja, takođe, zaštićen je od prašine i vode. Prvu verziju aparata treba prikačiti na pametni telefon, ali će se za godinu dana pojaviti nova "autonomna" verzija.
 
 
Kao društvena mreža za one koji traže pomoć
 
Koosnivačica projekta, novinarka Jekaterina Romanovska rekla je za ruski časopis Afiša da će korisnici preko aplikacije "Nimb" praviti listu kontakata koji bi trebalo da reaguju na njihovo zapomaganje. Osim toga, na svom profilu korisnik može da navede podatke o uzrastu, obrazovanju, čak i o omiljenoj muzici.
 
"Nadamo se da će 'Nimb' naučiti ljude da jedni drugima pomognu", ističe ona.
 
Romanovska kaže da postoje mnogobrojni projekti poput "dugmeta života" i drugih "tastera za poziv u pomoć", ali je prsten "Nimb" jedinstven po tome što čovek može da pošalje SOS poruku čak i ako su zločinci na njegove ruke stavili lisice ili izdali naredbu: "Ruke uvis", preteći puškom.
 
Domet prstena je oko 300 metara, ali može da bude i veći, a oni koji su prihvatili vaš zahtev za pomoć će se odmah naći u zajedničkom četu sa drugima korisnicima koje su takođe pristali da pomognu.
 
Bolje od biber-spreja
 
Izvršni direktor projekta Leonid Berešanski za Sputnjik kaže da se do te ideje došlo 2014. godine, kada su Jekaterinu Romanovsku na ulici napale nepoznate osobe. Romanovska je imala telefon i biber-sprej, ali nije uspela da ga iskoristi.
 
Prema njegovim rečima, projekat će biti od koristi i za starije ljude i za osobe sa invaliditetom, kao i za avanturiste i za prodavce u radnjama, koji uglavnom imaju taster za poziv u pomoć, ali često ne uspevaju da dođu do njega tokom oružanog upada u prodavnicu.
  • Vakcina u hrani

    30.06.2016 18:41
    Ove nedelje je otkriven uznemiravajući patent po kome će se vakcine ubuduće sakrivati u hranu bez znanja javnosti.

    Američka prijava za patent pod nazivom US20080044481 A1 (Mikročestice za oralni unos) podneta je 2005. godine i podrazumeva ubacivanje lekova i vakcina u nevidljive čestice hrane, piše Džon Rapoport za “Activistpost.com”.

    Da li bi bila ispravna pretpostavka da se ova tehnologija još uvek ne primenjuje? Nismo baš ubeđeni.

    Pronalazač i potpisnik patenta je Mordekaj Harel, saradnik korporacije BioNutrition iz Kolumbije u Merilendu..

    On je u patentu opisao da se čestice mogu koristiti za prenos bioaktivnih agensa (nutrijenata, lekova, vakcina, antitela itd.), bakterija (npr. probiotskih bakterija), manjih čestica ili drugih materijala.

    Navodi se da se čestice mogu pripremiti i koristiti kao suvi puder, emulzija, suspenzija i ostalo, a da su naročito korisne za prenos lekova, pesticida, nutrijenata i vakcina. Pod česticama se podrazumeva materijal maksimalne dimenzije 5.000 mikrometara.

    Takođe se ističe da je poželjno da čestice budu nevidljive kada se koriste kao komponente hrane.

    Među brojnim jedinjenjima koja pronalazač ističe kao kompatibilna sa ovim mikročesticama nalazi se i lek po imenu zidovudin. U pitanju je lek koji se koristi za lečenje pacijenata obolelih od AIDS-a, a treba pomenuti da on deluje tako što eliminiše sposobnost replikacije ćelija.
    Da li je moguće da nam ovaj lek već na neki način poturaju kroz hranu s obzirom na to da je patent star 11
  • istina

    29.06.2016 17:04
    pravda
    A ko ce da sankcionise zloupotrebu ovakvog prstena, kao i biber spreja itd. slicnih odbrana?
    Posto ima mnogo podmuklih i otrovnih osoba koje znaju dobro lagati i namestiti situaciju na razne nacine, sto je vec vidjeno... Kako dokazati da navodna zrtva nije bila napadnuta? Kako dokazati da laze?

    Ako hocete tako visoke tehnologije da koristite morate zatvoriti ciklus, moderna gospodo, tj. otkloniti sve nezeljene efekte i rupe bar one krupne i ocigledne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).