NASA šalje sondu ka Suncu, lansiranje 2018.

Ljudi i mašine prići će Suncu bliže nego ikada zahvaljujući NASA-inoj solarnoj sondi Probe Plus koja se nalazi u ključnoj fazi razvoja.

Sonda koja bi trebalo da bude lansirana na leto 2018. godine prići će našoj matičnoj zvezdi na samo šest miliona kilometara, što je sedam puta bliže od bilo koje druge letelice. Poređenja radi, Zemlja se nalazi na prosečnoj udaljenosti od Sunca od oko 150 miliona kilometara.

Probe Plus će dostići tu udaljenost nakon obavljene 24 orbite i sedam preleta kraj Venere. Letelicu koju gradi APL u američkom Merilendu trenutno se nalazi u fazi sklapanja, integracije i testiranja.

"Dosezanje ove faze od izuzetne je važnosti za naš tim i deoničare. To pokazuje da smo dizajnirali svemirsku letelicu, instrumente i pokrenuli misiju koja može izdržati teške uslove koji vladaju u blizini Sunca. Takođe, letelica će na Zemlju slati potrebne informacije koje naučnici iščekuju sa nestrpljenjem. Neverovatno je videti kako se ideja pretvara u realnost", rekao je Endi Drajzmen, menadžer projekta "Solar Probe Plus".

Sonda će sa sobom nositi četiri instrumenta koji će ispitivati Sunčevo magnetno polje, solarne vetrove i plazmu koja okružuje našu zvezdu. Sakupljeni podaci pružiće ključne informacije o kreiranju vremenskih uslova u svemiru.

Ekstremna blizina Suncu letelicu će dovesti u izuzetno teške uslove od kojih će je štititi 11,5 centimetara debeo omotač. Temeprature koje vladaju na udaljenosti od šest miliona kilometara iznose oko 1.400 stepeni Celzijusa.

Pored naučnog dela zadatka, sonda će oboriti i rekord najbrže ljudske mašine. Naime, prilaskom Suncu Solar Probe Plus dostići će brzinu od oko 200 kilometara u sekundi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).