Tehnologija često uzrok udesa?

Kompanija Dženeral motors odložila je početak prodaje "kadilaka", koji bi se samostalno kretao putem, što je pre dve godine bilo najavljeno za ovogodišnju jesen.

Kompanija nije objavila razlog odlaganja, a ranije je rekla da želi da usavrši metod koji će obezbediti da vozač obraća pažnju na put, čak i kada je autopilot uključen.

Istraživanja su pokazala da su nepažnja i preterano oslanjanje na tehnologiju uzrok udesa u nizu oblasti u kojima je automatizacija odmakla, a aktivna pažnja je potrebna i za vožnju.

Primer je pogibija Džošue Brauna iz mesta Kanton u Ohaju, vlasnika tehnološke kompanije koji je nedavno poginuo u svom automobilu "tesla", jer autopilot nije reagovao na prepreku na putu. Braunov automobil se sudario sa kamionom i smatra se da je pravi razlog sudara bila opuštenost vozača uz potpuno oslanjanje na autopilota.

Kompanija Tesla je zato upozorila vozače da drže ruke na volan, iako je autopilot uključen ili će vozilo automatski usporiti, a na kraju i zaustaviti.

Kompanija Audi planira da 2018. godine za model A7 napravi sistem koji će nadzirati lice vozača i pokrete očiju, a zatim i usporiti auto ukoliko kompjuter utvrdi da vozač ne obraća pažnju.

Dženeral motors priprema sistem "super kruz" (Super Cruise) koji će, uz pomoć kamera i radara držati auto na sredini kolovozne trake i na bezbednoj udaljenosti od drugih vozila. Sistem će zaustavljati auto ako se saobraćaj zaustavi i ponovo ga pokretati kada saobraćaj krene, ali će moći da se koristi samo na autoputevima sa odvojenim kolovoznim trakama.

Na drugoj strani izdvaja se tehnološka kompanija Gugl koja pravi potpuno automatsko vozilo koje čak uopšte ne bi imalo ikakve komande dostupne putnicima.

 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija