Naučnik planira da skenira svaku vrstu ribe

Stručnjak za biomehaniku sa Univerziteta u Vašingtonu, Adam Samers, ima za cilj da svaku poznatu vrstu ribe skenira.

Njega su godinama mučila mnoga pitanja o ovim vodenim životinjama i smatra da će pomoću skenera doći do željenih odgovora. Ranije ove godine on je počeo sa ovim ambicioznim projektom.

Postoji više od 25.000 vrsta riba koje je čovek do sada otkrio, a Samers želi da skenira po jedinku svake od njih.

Kompjuterizovana tomografija i drugi skeneri će omogućiti nova saznanja o tome kako se koja vrsta ribe ponaša, kako je evoluirala, po čemu se sve razlikuje od drugih...

Međutim, Samers smatra da će rezultati ovog istraživanja moći da se iskoriste u raznim naučnim i industrijskim oblastima. "Mogu da koristim skelet nekih riba kao inspiraciju za robote. Možemo da skeniramo ono što nas inspiriše direktno iz prirode", kaže on.

Samers je privatnim donacijama prikupio 340.000 dolara i prošle godine kupio skener vrhunskog kvaliteta, koji mu omogućava da skenira manje vrste. Za skeniranje većih biće mu potrebni industrijski skeneri. Sve slike skeniranih riba objavljuje na internetu.

Do sada je skenirao više od 500 vrsta riba, uglavnom iz muzejskih kolekcija, a skeniraće i ribe u prirodnom okruženju. Nada se da će za nekoliko godina uspeti da ostvari svoj cilj.

Samers je ovim započeo još veći projekat - da skenira sve kičmenjake. Na skeniranju svih kičmenjaka radiće u saradnji sa drugim naučnicima.

  • Veganka

    28.07.2016 08:09
    http://youtu.be/hnA9N6bxwiw
    Ribe su inteligentna i emotivna bića!
    Osftavite ih na miru!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).