Facebook pravi svoju gejming platformu

Facebookove ambicije oko igara već su godinama jasne, a pokazali su ih i kupovinom Oculusa za dve milijarde dolara.

Sada su pak najavili da pokreću i vlastitu PC gaming platformu. Ipak, ona će se snažno oslanjati na Unity engine, navode iz Facebook-a.

Ovo partnerstvo koje su najavili iz najveće društvene mreže snažno je fokusirano na developere, ali od njega će koristi imati i igrači. Naime, autori igara će sada moći mnogo jednostavnije da objavljuju igre direktno na Facebooku i njihovoj PC platformi - uz malo truda i promena u kodu.

Besplatni Unity popularan je među indie developerima, a sigurno ste igrali niz naslova napravljenih u njemu (Monument Valley, Kperbal Space Program, Alto's Adventure, Superhot ...). To znači da će mnoge od tih Android i iOS igara vrlo jednostavno biti prebačene na Facebookovu platformu.

Ali ostaje upitno šta je konačni cilj. Iz Facebooka nisu previše otkrili, ali su istakli kako 650 miliona ljudi svakog meseca na ovaj ili onaj način koristi Facebook dok igraju igre. Unity pokreće i velik broj VR aplikacija, a upravo ova platforma biće moguće mesto na kojem će one moći da se prodaju u budućnosti. Do kraja avgusta moguće su prijave u limitiranu alphu nove verzije Unity enginea koja će omogućiti izradu i export igara za Facebook.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija