Gradivni elementi života na 1.400 svetlosnih godina od Zemlje

Tim naučnika uočio je gradivne molekule života u maglini udaljenoj oko 1.400 svetlosnih godina od Zemlje.

Reč je o maglini Iris, a naučnici su koristili sofisticirane alate kako bi shvatili na koji način su "molekuli života" - policiklični aromatski ugljovodonici (PAH), raspoređeni u tom predelu svemira. Studija je objavljena u listu "Astronomy&Astrophysics".

Policiklični aromatski ugljovodonici, pljosnati molekuli atoma ugljenika poređanih u šestougaonom šablonu okruženi vodonikom, rapidno rastu pod uticajem ultraljubičastog svetla koje potiče iz zvezde u središtu maglina.

Naime, umesto da ih uništi kao manje verzije PAH-a, srednje verzije molekula bivaju uznemirene nakon čega se spajaju u veće organske molekule, objašnjava NASA.

Ova i slična istraživanja podupiru nastojanja naučnika da shvate na koji način nastaje život, a ključnu ulogu igraju policiklični aromatski ugljovodonici kao jedna od najvažnijih gradivnih komponenti živih sistema.

Naučnici veruju kako je razvoj PAH-a jedna od ključnih stepenica koja vodi ka konačnom nastanku života.

Policiklični aromatski ugljovodonici na Zemlji mogu biti oslobođeni kuvanjem mesa ili paljenjem nekog drugog organskog materijala.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija