Novi virus ugrožava bezbednost Android telefona

Nedavno je otkrivena modifikacija bankarskog virusa "trojanca" Gugi, koja može da zaobiđe sigurnosne postavke nekih telefona sa Android 6 operativnim sistemom.

Kako se navodi u saopštenju kompanije Kaspersky lab, u kojoj je ova vrsta virusa i otkrivena, ovaj 'trojanac' se u telefon infiltrira uz pomoć 'spam' SMS poruka u kojima se korisnicima ponudi link (koji je maliciozne prirode i sadrži u sebi virus).

Nakon što se otvori link, praktično nema povratka. malware software se instalira na telefon i od korisnika zahteva odobrenje za pristup aplikacijama. Ukoliko se prihvati zahtev, na ekranu se prikazuje obaveštenje: "neophodna su dodatna prava kako biste mogli da nastavite da koristite telefon".

Ukoliko se zahtev, pak, ne prihvati, trojanac u potpunosti blokira telefon. Nakon toga, korisnici mogu samo da pokušaju da urade fabrički reset uređaja, ali uspeh ove operacije nije zagarantovan jer je virus u većini slučajeva već zarazio sistem.

Gugi modifikacija trojanskog virusa je bankarski trojanac - krade finansijske informacije i SMS poruke, kao i podatke iz imenika. Kako bi se korisnici zaštitili od ove vrste malware-a, u kompaniji Kaspersky Lab preporučuju sledeće mere:

1. Izbegavajte automatsko davanje dozvola drugim aplikacijama;

2. Instalirajte antivirus i malware aplikacije i redovno ažurirajte operativni sistem;

3. Kada surfujete po internetu, budite pažljivi koje veb sajtove posećujete. Ako vas telefon prethodno upozori da određena adresa sadrži 'potencijalno opasan sadržaj', onda je verovatno tako i treba poslušati.

Teme

virus
  • bes

    07.09.2016 08:04
    Bezbednost android uredjaja je oksimoron.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija