Srednjoškoci kao programeri: Čak osam timova u finalu IT takmičenja

U Beogradu je danas održano finale devetog po redu „Bubble Cup“ međunarodnog takmičenja u programiranju, gde je ove godine Srbija je imala rekordan broj svojih predstavnika – čak osam timova.

Ukupno 60 srednjoškolaca i studenata iz devet evropskih zemalja rešavali su u finalu algoritamske zadatake, a među njima i osam timova Srbije. U završnici takmičenja našli su se i predstavnici Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Ukrajine, Belorusije, Letonije, Rusije i Engleske. "Bubble Cup" koji je nastao kao ideja Razvojnog centra "Microsoft-a" u Srbiji, već tradicionalno popularizuje programiranje i pocrtava značaj savremenih, informacionih tehnologija.

Svečanom otvaranju prisustvovala je i Tatjana Matić, Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

- Koncept ovog takmičenja uklapa se u ciljeve koje mi kao resorno ministarstvo imamo kada je u pitanju razvoj informacionog društva u republici Srbiji. Nastavićemo i u budućnosti da u saradnji sa „Microsoft-om“ podržavamo ovakve inicijative, kako bi decu izuzetne sposobnosti u ovoj oblasti zadržali u Srbiji – istakla je ona.

Pored takmičenja, oformljen je poseban servis za učenje i vežbanje programiranja "Bubble Bee", koji je namenjen poboljšanju kvaliteta obrazovanja. Biće dostupan svim uzrastima, počev od osnovne škole i svima koji su zainteresovani da nauče osnove programiranja. Ovaj servis je besplatan i poslužiće profesorima kao podrška u nastavi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija