Pad akcija Samsunga zbog baterija koje eksplodiraju

Akcije Samsunga oštro su pale danas nakon što je južnokorejski elektronski div uputio globalni poziv klijentima da ne koriste smartfone Galaxy Note 7 zbog sve većeg broja prijavljenih slučajeva eksplodiranja baterija, što je izazvalo paniku u celom svetu.

Akcije južnokorejske kompanije, najjače u zemlji po vrednosti, pale su 7,3 odsto na Seulskoj berzi do ranih popodnevnih sati na 1,46 miliona vona (1.318 dolara).

Najveći svetski proizvođač smartfona pozvao je juče korisnike uređaja Galaxy Note 7 širom sveta da odmah isključe uređaje. Samsung Elektroniks je 2. septembra najavio povlačenje svojih velikih "tableta", pošto je prijavljeno više slučajeva da su se uređaji zapalili prilikom punjenja zbog neispravnih baterija.

Od tada su brojne vazduhoplovne kompanije, uključujući one iz SAD, Australije, Japana, Singapura, Indonezije i Indije zabranile putnicima da tokom leta koriste ove pametne telefone. Najavljeno povlačenje uređaja, koje uključuje 2,5 miliona mobilnih telefona prodatih do sada u 10 zemalja, moglo bi da sreže dobit kompanije kasnije tokom godine za više od jedne hiljade milijardi vona (gotovo 900 miliona dolara), kažu analitičari.

Note 7 uređaj sa novom baterijom trebalo bi da bude na raspolaganju kupcima u Južnoj Koreji od 19. septembra.

Samsung je odbio da imenuje dobavljača neispravnih baterija, ali je naveo da prodaja u Kini, gde su korišćene baterije drugog dobavljača, nije pogođena ovim problemom. Prodaja u Kini je počela 1. septembra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).