Oplodnja će biti moguća i bez žena

Istraživači na Univerzitetu Bat su možda došli do otkrića nove tehnike oplodnje, koja može da ukazuje na to da će homoseksualni parovi jednoga dana moći da budu biološki roditelji.

U novom eksperimentu izvršenom na miševima, naučnici su navodno pokazali da bi bilo moguće oplođenje miševa i uz pomoć drugih vrsta ćelija. Studija je pokazala da je moguće reprodukovati zdrave potomke zaobilazeći normalnu rutinu oplođavanja jajnih ćelija. 

Neverovatni rezultati bi mogli da ukazuju na to da bi bilo moguće spojiti semenu tečnost sa običnim ćelijama, kao što su koža ili druga tkiva, što bi dovelo do začeća, ne kloniranja.

Kao takvo, moglo bi da dovede do toga da žene budu potpuno isključene iz procesa reprodukcije. Naučnici su takav scenario nazvali “spekulativnim i maštovitim“, ali ga nisu potpuno otpisali. 

Ako bude uspešno, omogućilo bi homoseksualnim parovima da budu biloški roditelji, ali i muškarcima da oplode sopstvene ćelije svojom spermom i tako stvore potomka koji će biti kombinacija samo njegovih gena i onih koje je nasledio od roditelja.

Najvažnije od svega, ovakva vrsta oplodnje pomogla bi ženama koje ne mogu da imaju decu da postanu majke. S obzirom na to da je naučnicima teško da pronađu način češćeg oplođavanja ugroženih vrsta životinja, ovakva oplodnja poslužiće i u te svrhe. Naučnik Toni Peri, molekularni embriolog na Univerzitetu Bat navodi da testovi sprovedeni na miševima dokazuju samo da je tehnika potpuno moguća samo u teoriji, a da još treba da se razrađuje u praksi. 

U eksperimentu su korišćeni partenogenetski embrioni miševa koje su kreirali naučnici. To su sve ženski embrioni, napravljeni bez sperme, tako što je jaje ’prevareno’ da se razvija kao da je oplođeno.

Takvi embrioni obično umiru nakon nekoliko dana zato što nisu adekvatno napravljeni, ali u novim studijama naučnici su otkrili da se ubrizgavanjem semene tečnosti oni transformišu u normalne embrione i reprodukuju zdrave potomke.  Ovo otkriće je bilo bitno za studiju zato što su partenogenetski embrioni slični ostalim ćelijama, kao što su ćelije kože. 

  • Jeste

    15.09.2016 12:24
    Znači, za produžetak ljudske vrste nisu potrebne žene. Muškarac može da dobije oplođenu ćeliju sam od sebe. Lepo. I gde će rasti i razvijati se ta oplođena ćelija, embrion, fetus? Ups... Izgleda da će žene biti inkubatori.
  • Deks

    15.09.2016 00:37
    Kod oplodnje ženska polna ćelija koja sadrži XX polne hromozome se spaja sa muškom polnom ćelijom koja sadrži XY hromozome. Nije mi jasno kako bi moglo da dođe do stvaranja embriona od dve muške ćelije ili od dve ženske ćelije? Spominje se i mogućnost da muškarac dobije dete kome bi on bio jedini roditelj odnosno koje bi bilo začeto od njegove dve ćelije jedne obične a druge semene?! To bi praktično bila vrsta kloniranja odnosno rekombinovanje gena.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).