Zašto otvaramo mejlove pune virusa?

Svaki drugi čovek bi otvorio mejl nepoznatog pošiljaoca, čak i kad zna da time rizikuje da svoj računar zarazi virusima. Razlog? Radoznalost.

Do tog zaključka došli su nemački naučnici kada su na adrese 1.700 studenata poslali mejlove i fejsbuk-poruke pod lažnim imenom obećavajući fotografije sa prošlonedeljne žurke. Kako bi još više privukli studente, obratili su se primaocima lično i potpisali se nekim od uobičajenih imena. Čak 56 odsto studenata naselo je i otvorilo mejl, dok je 38 odsto pogledalo fejsbuk-poruku. Rezultati još više iznenađuju kad se zna da je 78 procenata ispitanika bilo svesno rizika.

U drugoj studiji nisu im se obratili lično, ali su obećali da se na linku nalaze fotografije sa prošlonedeljne žurke. Samo je svaki peti student otvorio mejl, ali je isto učinilo 42 odsto korisnika "Fejsbuka". U obe grupe glavni razlog je bila radoznalost, bilo kad je reč o identitetu pošiljaoca, bilo da vide fotografije.

Istraživači kažu da gotovo svako može biti prevaren da otvori ovakve poruke samo ako se pošiljalac dovoljno potrudi, što je loša vest za bezbednost na mreži.

Teme

virus

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija