Majkrosoft planira da za 10 godina pronađe lek za rak

Kompanija Majkrosoft navodi da će pokušati da “reši” kancer, tretirajući ga kao kompjuterski virus.

Stručnjaci koji trenutno rade u čuvenoj tehnološkoj kompaniji smatraju da će ljudsko telo biti moguće “reprogramirati” nazad u zdravo stanje.

Majkrosoft je razvio sistem “biloškog računarstva” čiji je cilj stvaranje živih kompjutera od ćelija. Kao takve, one bi mogle da budu programirane i reprogramirane da izleče bilo koju bolest, uključujući i kancer.

Tim se nada da će pomoću korišćenja tehnologije mašinskog učenja – kompjutera koji misle i uče poput ljudi – uspeti da obuče računare da pročitaju i analiziraju veliki broj sprovedenih studija u vezi sa kancerom, odgonetnu uzrok bolesti i utvrde na koji način i kojim lekovima bi bilo moguće izlečiti ih.

Svake godine se objave rezultati toliko novih istraživanja da današnji lekari nisu u mogućnosti sve da ih pročitaju. Ovaj problem mogli bi da reše upravo kompjuteri.

  • Brus Vilis

    20.09.2016 20:35
    Je*eš dobar browser, ajmo napraviti lek za rak!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).