Hakerima dostupne i tajne građana Srbije

Svako ko je u protekloj deceniji prevario ženu, ogovarao šefa, "pljuvao" po sistemu, dopisujući se preko američke internet-pošte "Jahu", ima razloga da se plaši.

Njihove tajne mogli bi sada svi da saznaju, jer među pola milijarde korisnika ove mreže, čije su podatke pokrali hakeri, ima sigurno i mnogo stanovnika Srbije.

Prema rečima predsednika Društva za informacionu bezbednost Srbije i eksperta za informaciono-komunikacione tehnologije, Zorana Živkovića, nema dileme da su sajber kriminalci, "ušli" i u lične, intimne, poslovno strogo poverljive mejlove naših ljudi.

"Više od polovine korisnika interneta u Srbiji ima nalog na "Jahuu", a ova kompanija ne deli članove po zemlji iz koje dolaze, pa je realno očekivati da će među podacima u koje su hakeri "provalili" biti i prepiske naših ljudi. U pitanju je, međutim, neočekivan i ozbiljan propust ove svetski poznate kompanije. Uz to, u pitanju je, očigledno, dugo i ozbiljno smišljan i planiran napad", kaže sagovornik "Novosti".

Osim podataka koje korisnici obavezno upisuju prilikom otvaranja naloga za internet-poštu, imena, prezimena, adrese, vrlo često se ostavljaju i brojevi telefona.

"Svaki podatak može da bude zloupotrebljen, a uz to, kompletna prepiska, intimna pošta, kao i svaki podatak koji je kroz tu komunikaciju prošao, hakeri imaju. Cilj ove "provale", svakako je neka korist. Iskustvo pokazuje da se iza internet kriminala gotovo uvek krije mogućnost da se obezbedi neki interes, bilo da je ekonomski, politički, ili doalazak do neke lično važne informacije", tvrdi Živković.

Mnogo korisnika čiji su podaci pokradeni, kako kaže Živković, poslovni su ljudi, rade u ozbiljnim preduzećima i svaka tajna, poslovna prepiska, sada je dostupna kradljivcima.

"Osim toga, poput poslednjeg slučaja sa upadom u prepisku Hilari Klinton, i politička korist je moguć motiv, ali najverovatnije je u pitanju finansijska korist na bilo koji način, dobijajući na uvid poslovne prepiske. Veliki problem je što većina ljudi pravi veliku grešku i prilikom pristupanja društvenim mrežama i drugim internet-poštama na kojima takođe ima naloge, koriste iste podatke. Verovatno je, zato, krađa zapisa pola mlijarde ljudi, zapravo i mnogo obimnija od toga", objašnjava Živković.

Proverite svoju adresu

Sajber afera bez presedana, u kojoj se na meti hakera našlo pola milijarde korisnika američke kompanije "Jahu", već dva dana trese planetu, a u lavini komentara prednjači pitanje zašto je čelnicima "napadnutog" internet džina trebalo čak dve godine da obelodane upad? Za to vreme broj "provaljenih" mejl-adresa, vrtoglavo je rastao čemu je, bez sumnje, moglo da se stane na put da se znalo za provale.

U međuvremenu veliki broj korisnika "Jahua" je, nakon što je objavljeno da su hakeri ukrali podatke, tužio ovu kompaniju, o čemu možete čitati OVDE.

Svi zainteresovani koji žele da provere da li je bilo upada u njihove mejl-adrese, mogu to da učine OVDE.

  • Rob

    26.09.2016 08:22
    Ni sa googlom nije ništa drugačije. Niti sa bilo kojim servisom kom poverite svoje podatke. U se' i u svoje kljuse!
  • Mile kontra

    25.09.2016 23:44
    Juhuu
    Ako me slucajno budu ucenjivali ponudicu im celu mesecnu platu od 19.768,00 din.
  • y vs g

    25.09.2016 22:52
    kada je pre dosta godina yahoo bio u prilici da kupi google nisu hteli. nije im bilo interesantno. od toga dana tonu. gmail koristim od kada si morao da dobiješ poziv za njega, tamo oko 2003. ni malo mi nije nedostajao yahoo od prvih dana...
    imam osećaj da će ih ovo dotući, mnogo su neozbiljni...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).